Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Цвети торжествено прослављен на Златибору

Празник Цвети торжествено прослављен на Златибору

Print Friendly, PDF & Email

Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети

„Сутрадан после последње суботе пред Пасху, Исус пође у Јерусалим. На изласку из Витаније опколи га гомила народа која је све више расла како су се приближавали Јерусалиму. Многи су чули за чуда која је Христос чинио и похрлили су да га виде. У Јерусалим Христос је ујахао на магарету, да би се испунило пророчанство и да би показао како Цар Славе долази скромно а не у царској помпи овога света.

Народ је резао гране од палми и бацао на пут, а многи су скидали са себе хаљине и простирали их пред ноге магарету. Ученици и народ, деца испред свих, запевали су: „Осана (спаси, дај среће) Сину Давидову! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев; Осана на висинама!“ Фарисеји су сматрали све ово светогрђем, па су се обратили Господу: „Чујеш ли шта ови говоре!?“ А Он им је одговорио речима из Писма: „Зар нисте читали: из уста деце која сисају начинио си себи хвалу.“

На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим-Цвети, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Мушветама на Златибору, уз саслуживање архимандрита Варнаве, протосинђела Доситеја, јерођакона Дамјана и Паладија. На крају Свете Литургије, Владика се обратио присутнима пастирском беседом, осврнувши се на данашњи велики празник:

„А данашњи Свети велики празник, дакле Господа су дочекали као победиоца, победника, који се разликовао од свих осталих победника рода људскога. И од Александра Македонскога и од Нерона и од Наполеона, и од Хитлера и од Стаљина и од свих осталих који су слављени као победници међу људима, међу појединим народима. Они су слављени као победници јер су убијали друге. А Христос је слављен као победник јер је васкрсавао друге, и обећао васкрсење свима. У томе је разлика, у томе је неупоредива разлика између Господа Христа победитеља смрти и осталих такозованих победника у ратовима у биткама, које су људи славили као велике великане, као не знам какве хероје.“

Након Свете Литургије, Владика је освештао два црквена звона, које ће се красити прелепи храм посвећен Пресветој Богородици Тројеручици.

Трпезу љубави је припремио протосинђел Ксенофонт, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литуригији.