Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Света Три Јерарха свечано прослављен у Кули

Празник Света Три Јерарха свечано прослављен у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Празник Света Три Јерарха свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије.  Литургији је присуствовало око 200 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Својом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт. Говорећи о недељном Јеванђељу о блудном сину и великим светилима Цркве Божије, Света Три Јерарха, Владика је  поучио своју паству:

„Каже на једном мјесту велики Достојевски , браћо и сестре, да: „када би све истине и све доказе ставили на једну страну, који доказују да нема Христа или против Христа, а Христа на другу страну“, каже Достојевски: „Ја бих опет за Христом пошао“. И тако је са његовом вјечном поуком, и његовом спасоносном мисијом и његовом дивном књигом која се Јеванђеље зове, Света благовјест и Свето Јеванђеље. Када би све књиге написане у овоме свијету ставили на једну страну а Свето Јеванђеље на другу страну, и када би их ставили на неки кантар и неко мјерило истине и спасења и Живота вјечнога, свакако би ова једна, невелика заиста књига Јеванђелска претегла.

Нека је благословен Бог који нам даје моћи и снаге и свијести да се кајемо, да себе сагледавамо да се вратмо Очевом дому. Нека је благословен Бог који нам даје такве дивне светитеље као ова три величајушја свјетила која данас прослављамо, нека је благословен Бог који је, како рекасмо синоћ и много пута понављамо, жели да се сви људи спасу и дођу у познање Истине. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.