Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског у Лозници

Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

„У време цара Алексија Комнена и патријарха Николе Граматика тело овог Светитеља пренето је из Мира Ликијског у Бари, у Италији. То је урађено јер су муслимани били навалили на Ликију. Претходно се Светитељ, у сну, јавио једном свештенику у Барију и наредио му је да му се мошти пренесу у тај град.

У то време Бари је био православни град, под православним патријархом. При преносу моштију Светог Николаја догодила су се многа чудеса, како од додира моштију тако и од мира које је обилно текло из њих, а догађају се и данас.

На овај дан спомиње се и чудо када је Свети Николај вратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског обављен је 1087. године“.

На празник преноса моштију Светог Николаја, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру у Лозници, којем је овај празник храмовна слава.

Пре годину дана саграђена је црква, а пре два месеца и конак у кога су се уселиле сестре монахиње из Врбаве.

Поред мати Саре са сестрама, колач и жито су спремили и брат Милоје Стевановић, његов зет Жељко који је био домаћин славе, док је други зет Микица узео део колача за следећу годину.

„Али данас поред прославе рођендана овог храма, имаћемо још једну велику свечаност освећење тога новога конака, и свечано предавање њега на употребу нашим сестрама монахињама. То су догађаји који нас данас све веселе и радују, и душе наше уздижу ка небу и наше мисли, заједно да заблагодаримо Богу за сва добра дела које нам је учинио, и које нам чини у нашем овоземљаком животу, а нарочито за она добра која нам припрема Господ у Царству своме небескоме, када дође време и ми пођемо одавде тамо где је Господ припремио места онима који га љубе“, истакао је Епископ Артемије у својој беседи.

Епископ Артемије је након Свете Литургије извршио чин освећења новосаграђеног конака.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.