Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преображење Господње прослављено у Леушићу

Преображење Господње прослављено у Леушићу

Print Friendly, PDF & Email

Зашто Господ не показа славу Своју божанску на Тавору пред свима ученицима него само пред тројицом? Зато, прво, што је Он сам кроз уста Мојсејева дао закон: на рјечима два или три свједока да остане ствар (V Мојс. 19, 15)… Три сведока су, дакле, довољна. Даље, и за то још, што су та три сведока били одабрани.

Њих тројица представљају 3 главне добродетељи: Петар – веру, јер је он први исказао веру своју у Христа као Сина Божијег, Јаков – наду, јер је с надом у обећање Христово први положио живот свој за Господа будући први убијен од Јевреја, Јован – љубав, јер је на прси Господње наслоњен био и под Крстом Господњим остао до краја. Бог се не назива Бог многих него Бог одабраних. Ја сам Бог Аврама, Исака и Јакова. Често је једног верног човека Бог ценио више него цео један народ.

Тако је Он у више махова хтео уништити народ Јеврејски, но због молитава праведнога Мојсеја оставио је народ тај у животу. И више је слушао Бог верног Илију пророка него целу царевину неверног Ахава. Због молитава једног човека често је Бог спасавао градове и народе. Тако грешни град Устјуг имаше бити срушен огњем и градом, да га не спасе молитвама својим један једини праведник у њему, Свети Прокопије јуродиви.

На празник Преображење Господње, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, где је прослављена храмовна слава ове Катакомбе.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Епископ Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које је припремила мати Варвара настојатељица Катакомбе, са домаћинима овогодишње славе.

У својој беседи Владика је нагласио:

Дивно је славити овај празник, он је радостан, он је пун светлости. Ево и овде на овоме брду дао Бог ведар дан, сунце сија, милина једна. Али шта је са нашим душама? Да ли смо њих очистили од катрана греха? Да ли и оне у нама сијају? А треба да сијају да би могле да буду заједно са преображеним Господом. Јер каже се у молитвама црквеним да се светиње дају светима. Не може ништа нечисто ући тамо где је чистоћа божанска. Царство небеско не прима у себе ништа нечисто, ништа прљаво, ништа грешно. А створени смо да постанемо грађани Царства небескога. Да би смо то постигли треба да се потрудимо на своме преображењу, на чишћењу своје душе, вером, добрим делима, покајањем за своје грехе и чувањем себе од греха у који смо некада вољно некада и невољно упадали.

Након Свете Литургије, Владика Артемије је извршио чин благосиљања грожђа.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.