Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преображење Господње у Леушићима

Преображење Господње у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

„Зашто Господ не показа славу Своју божанску на Тавору пред свима ученицима него само пред тројицом? Зато, прво, што је Он сам кроз уста Мојсејева дао закон: на рјечима два или три свједока да остане ствар (V Мојс. 19, 15)… Три сведока су, дакле, довољна. Даље, и за то још, што су та три сведока били одабрани.

Њих тројица представљају 3 главне добродетељи: Петар – веру, јер је он први исказао веру своју у Христа као Сина Божјег, Јаков – наду, јер је с надом у обећање Христово први положио живот свој за Господа будући први убијен од Јевреја, Јован – љубав, јер је на прси Господње наслоњен био и под Крстом Господњим остао до краја. Бог се не назива Бог многих него Бог одабраних. Ја сам Бог Аврама, Исака и Јакова. Често је једног верног човека Бог ценио више него цео један народ.

Тако је Он у више махова хтео уништити народ Јеврејски, но због молитава праведнога Мојсеја оставио је народ тај у животу. И више је слушао Бог верног Илију пророка него целу царевину неверног Ахава. Због молитава једног човека често је Бог спасавао градове и народе. Тако грешни град Устјуг имаше бити срушен огњем и градом, да га не спасе молитвама својим један једини праведник у њему, Свети Прокопије јуродиви”.

Његово Пресвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, на празник Преображење Господње.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Новопострижена монахиња Евгенија се причестила Светим и животодарним Тајнама Христовим.

Мати Варвара је припремила славски колач и жито, јер је овај празник храмовна слава ове Катакомбе.

Поред мати Варваре домаћин славе је био Слободан Митић из Београда, а за следећу годину залог славског колача су преузели: Ранко Булатовић из Аустралије, Драгослав Жижовић из Леушића, Љубомир Радиновић из Аустралије такође и Миладин Жижовић из Аустралије.

У својој беседи Владика је замолио оца Евтимија из Грчке, да се обрати са пар свим присутнима.

Отац Евтимије је истакао:

„Дакле, велика је потреба браћо да и ми овде подражавамо апостоле на гори Тавору и да се боримо против наших страсти које нас ометају у нашем преображењу. Свет и ђаво нас данас ометају нудећи лагодан живот који производи наше страсти које нас воде да се преобразимо у виду светскога начина живота. А ми пастири треба да будемо први који треба пример да покажемо преображење тако да бисмо помогли и осталој браћи нашој, да им будемо пример за њихово преображење. “

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.