Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преображење у Леушићима

Преображење у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Празник светог Преображења Господњег у Епархији рашко-призренској и кососвско-метохијској у егзилу са особитом радoшћу, упркос условима прогонства у којима Епархија обитава, прослављен је у новооснованом женском манастиру светог Преображења у селу Леушићи код Горњег Милановца. Узвишење на којем је манастир смештен, на овај свети дан, благодаћу Божјом и свештеном радошћу, усличило се гори Тавору на којој се догодио чудесан и тајанствен догађај Преображења Господњег, које данас празнујемо.

С обзиром да је манастир у повоју, у недостатку адекватног храма света и божанствена архијерејска Литургија служена је под шатором. На светој Литургији чиноначалствовао је Његово Преосвештентво епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије, уз саслуживање клира наше Епархије, међу којима више од двадесет свештенослужитеља, архимандрита, протосинђела, протојереја, јеромонаха и јерођакона. И поред велике удаљености, и поред чињенице да је овај велики дан у нашој атеизираној држави радни дан, овај празник је увеличао и велики број верника. Будући да је Госпојински пост у току, скоро сви присутни су се причестили.

Радост овог празника у новооснованом преображенском, женском манастиру, увеличало је и рукопроизвођење јеромонаха Бенедикта, настојатеља манастира светих Архангела код Призрена у егзилу, у чин протосинђела.

У својој краткој, али надахнутој и сажетој беседи Епископ је подсетио на основну поруку празника светог Преображења, тј. на позив овог празика упућен свима нама да се и ми преобразимо у Христу, идући од греха ка врлини. Такође је навео да манастир чију славу прослависмо управо позива сав наш народ на духовно преображење – „Јер треба овај манастир да буде симбол и знак преображења читаве земље наше и читавога рода нашега, да останемо оно што смо били, да постанемо бољи него што смо били, да останемо на путу и трагу Светога Саве и осталих наших славних светих предака, Светог владике Николаја, оца Јустина, Светог кнеза Лазара Косовскога.“

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.