Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преподобна Ангелина Србска у Врњачкој Бањи

Преподобна Ангелина Србска у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

Кћерка православног албанског кнеза Аријанита из елбасанског краја, свастика чувеног кнеза Ђурђа Скендербега и жена српског деспота Стефана Бранковића, Ђурђевог сина. Са својим мужем делила је сву горчину његовог живота, како у Србији, тако и у изгнанству у Албанији и Италији.

Своје синове Максима и Јована васпитала је у хришћанском духу. Када јој се муж упокојио, замонашила се и посветила молитви и делима милосрђа, те оправљању и зидању цркава и манастира. Народ је назива „Мајка Ангелина“.

Њене чудотворне мошти почивају са моштима праведног јој мужа Стефана и посвећених синова Максима и Јована у манастиру Крушедолу. Света мати Ангелина предала је своју душу Господу почетком XVI века.

На празник Преподобне Мајке Ангелине, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у Врњачкој бањи, у манастиру посвећеном Светом Апостолу Томи. Епископу су саслуживали свештеномонаси, и свештенођакони наше Епархије.

Овом приликом је монахиња Ангелина прославила свој имендан, и припремила славски колач и жито, у част Светитељке чије име носи. Након резања колача, Епископ Артемије је одржао беседу и духовно укрепио верни народ, који са радошћу слуша беседе свога Пастира.

Трпезу љубави је спремио настојатељ Роман са својом братијом, јеромонахом Платоном и монахом Арсенијем.

Молитвама Свете Ангелине нека Господ Свемилостиви помилује и спасе.

Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.