Почетна / Преподобни Агапије Ватопедски

Преподобни Агапије Ватопедски

1. МАРТ

СПОМЕН ПРЕПОДОБНОГ ОЦА НАШЕГ

АГАПИЈА ВАТОПЕДСКОГ (Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за март)

 

Преподобни Агапије беше послушник једног врлинског старца при манастиру Ватопеду у Светој Гори. Једном оде на море да опере своју одећу, и тамо би ухваћен од морских разбојника, одведен и продан као роб у Магнезији једном агарјанину. Код овога он проведе дванаест година у оковима, и свакодневно радећи усрдно. Са великом вером и пламеним сузама Агапије се дан и ноћ мољаше Пресветој Богородици, брзој помоћници, да га Она, како зна, ослободи овог горког ропства и тешког рада. Најзад Свемилостива услиши молитве слуге Свога. Једне ноћи Она му се јави у сну и рече му да без икаквог страха иде к своме старцу. О чуда! – пробудивши се Агапије виде где су с њега спали окови и да су врата отворена. Тада свети разумеде, да је то чудо учинила Пресвета Богородица. Стога он тог часа без икакве сметње напусти агарјанинов дом и отпутова к своме старцу у Свету Гору.

Али, кад га старац угледа, ожалости се, мислећи да је Агапије тајно побегао од свога господара, па му рече: Чедо, ти си обмануо агарјанина, но Бога нико никада обманути не може; у час Свеопштег Суда ти ћеш морати дати одговор за новце које је твој господар утрошио купивши те, да би му био од помоћи у његовим потребама. Стога, ако истински желиш себи спасење, врати се назад к своме господару и служи му. Поступивши тако, ти ћеш бити истински слуга Божји и верни служитељ Његов. А кад Бог буде просветио господара твог, он ће те сам пустити.

Богољубиви и богољубљени Агапије, примивши ове речи свога старца као од Бога, врати се натраг к своме господару. Угледавши га неочекивано, агарјанин се зачуди. И упита га, како је отишао од њега и зашто се вратио. Светитељ му подробно исприча све. Агарјанина задиви, па и запрепасти, врлина Агапијева старца и узвишеност хришћанске вере. Но у исто време он тиме би тронут до дна душе. И ускоро, узевши са собом Агапија, и два сина своја, он оде у Свету Гору к Агапијевом старцу, и замоли овога да крсти њега и децу његову. И, поучени како треба у вери Христовој, они бише крштени. После тога примише ангелски образ. И поживевши богоугодно у врлинској покорности најпре Агапијевом старцу, а по смрти овога Агапију, они одоше у Царство Небеско да се радују са осталим преподобним оцима у Христу Исусу, коме приличи част и поклоњење вавек. Амин.