Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преподобни Јустин Ћелијски прослављен у Барајеву

Преподобни Јустин Ћелијски прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Ако сам ја Јона на броду Српске цркве, баците ме у море, само нек се утиша бура, само нек се брод спасе. А мене ће можда гостољубиви кит неки примити у утробу своју, и кад затреба избацити на обалу.

— Ако је потреба Српске цркве да ме нестане, онда, ево, ја вам се јавно исповедам: пристајем да ме распнете само да наша Црква процвета светоотачким, светосавским подвизима и добродетељима. Вама је потребан „козел отпушченија“; изабрали сте мене, нека се молитва ваша узнесе као кад измирне пред Сладчајшим Господом“. Преподобни Јустин Ћелијски.

На празник Преподобог Јустина Ћелијског, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву.

Преподобни Јустин Ћелијски је храмовна слава Катакомбе у Барајеву.

Његовом Преосвештенству Епископу Артемију, саслуживали су  свештеномонаси, свештенођакони као и свештеници Епархије. Домаћини славе су били Слађан и Ивана Арсовић из Београда, а залог славског колача за следећу годину преузели су Владимир Вукојевић из Београда, и Саша Аксовић из Грачанице.

Говорећи о житију Аве Јустина, Владика Артемије је између осталог рекао: „Зато је будући гоњен и прогањан још за живота овде на земљи, он је нашао мира у манастиру Ћелије после рата, и тамо је у пустињи ћелијској, у тишини и молитви превео житија свих светих угодника Божјих у дванаест томова, у дванаест књига и то је Богу хвала доступно целом нашем народу који жели да се упозна са дивним примерима како се вера православна штити и брани, и како се за веру живи и за веру страда када је то потребно“.

Молитвама Преподобног Оца нашег Јустина, нека нас Господ помилује и спаси. Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.