Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Преподобни Петар Коришки прослављен у Љуљацима

Преподобни Петар Коришки прослављен у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Родом из села Корише, више манастира Светог Марка код Призрена (по другом пак предању из једног села код Пећи). Као младић орао на једном ћоравом волу. Био је необично кротак и безгневан. Са својом сестром Јеленом удаљио се рано на подвиг. Подвизавао се врло тврдо и истрајно. У тешкој борби с демонским искушењима показао се победоносан.

Око њега сабрало се мноштво монаха, и он им је био наставник. Бежећи од славе људске, он се неко време склонио у Црну Ријеку, где се доцније подвизавао свети Јанићије Девички. У старости упокојио се у својој пештери у Кориши. Оне ноћи када се он упокојио, видела се светлост од много свећа у његовој пећини и чуло се ангелско појање. Овај дивни светитељ живео је вероватно у XIII веку.

Над његовим чудотворним моштима цар Душан подигао цркву, која је била метохом хиландарским. У новије време остатак моштију светог Петра пренет је тајно у Црну Ријеку, где и данас почива.“

На празник Преподобног Петра Коришког, који је свечано прослављен у Љуљацима, на Литургији је био присутан и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, који је на крају пресекао колач и одржао беседу.

У својој беседи Владика Артемије је истакао да је Свети Петар Коришки био и остао заштитник свих монаха и монахиња Епархије у Егзилу:

„Ево и овде у овој светињи већ три године се сабирамо, да би смо прославили нашега дивнога заштитника Петра Коришког, који нас је штитио и док смо били тамо поред његовога гроба, његовог ћивота, а који нас штити и сада овако разбацане и расејане по беломе свету. Нека би Господ примио наше данашње молитве, и молитве Светог Петра Коришког, за нас овде сабране, али и за цео наш народ да нам Господ подари снаге духовне и телесне, да останемо верни оној вери којој је служио и Свети Петар Коришки.“

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.