Почетна / Преподобни Сава Псковски

Преподобни Сава Псковски

28. АВГУСТ

СПОМЕН ПРЕПОДОБНОГ ОЦА НАШЕГ

САВЕ ПСКОВСКОГ и КРИПЕЦКОГ (Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за август)

 

Преподобни отац наш Сава родио се и одрастао и монаштво примио у страним земљама. Не зна се из које је земље;[1] али се зна то, да се није родио у Руској земљи него је као странац дошао у град Псков, у манастир Пресвете Богородице, звани Сњатогорски[2]. Примљен од игумана, он се изврсно подвизаваше у монашким подвизима, и због врлинског живота његовог сви га хваљаху и слављаху. Али он, не желећи славе од људи, пређе на реку Толву у манастир великога Ефросина.[3] Преподобни Ефросин га прими и повери му послове манастирског слуге. Инок Сава обављаше те дужности ревносно и са смирењем. Но након не много времена, са благословом великог Ефросина, преподобни Сава оде у пустињу, удаљену петнаест потркалишта, ка језеру званом Крипец, и ту се настани у пустом месту. Не мало искушења од демона претрпе ту преподобни Сава. Ускоро он подиже на том месту цркву у име светог Јована Богослова, устроји келије и основа манастир; и сабра се к њему не мали број братије. Слава о врлинском животу његовом брзо се рашири свуда; за њега дознаде и сам псковски кнез Јарослав Васиљевич[4]. Кнез имађаше велико поштовање за преподобнога, и даваше велике прилоге за изградњу манастира; он поклони земљу и језера за исхрану братије; и често сам посећиваше манастир, да би добио благослов од преподобног. Једном приликом кнез Јарослав дође у манастир са кнегињом, својом супругом. Преподобни Сава са великом чешћу срете кнеза, али кнегињи не допусти да уђе у манастир, него је благослови ван манастира и исцели је од неке болести, пошто је била болесна.

Преподобни Сава поживе много година, и 1495. године 28. августа отиде ка Господу. Мошти његове бише обретене 1554. године откривењем свештеномонаху истог манастира Исаији. И до данашњега дана чесне мошти његове подају многа исцељења онима који им са вером приступају, у славу Христа, коме слава, сада и кроза све векове. Амин.

———————————
[1] По Месецослову Вершинскога и по другим подацима, преподобни Сава је пореклом био Србин.

[2] Сњатогорски Богородични манастир – један од најстаријих манастира Псковскога краја; налазио се на обали реке Велике, четири врсте далеко од Пскова.

[3] То је био Спасо-Великопустињски манастир на реци Толви у Псковској губернији, на 30 врста од Пскова; основан преподобним Ефросином око 1450. године. Спомен преподобног Ефросина празнује се 15. маја.

[4] То је био кнез Јарослав Васиљевич Оболенски који је управљао Псковом.