Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преподобни Варсануфије и Јован свечано прослављени у Љуљацима

Преподобни Варсануфије и Јован свечано прослављени у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На дан празновања Преподобних Варсануфија и Јована, 19. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и више  свештенослужитеља епархије.Литургији је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим.

По завршетку Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част свог небеског заштитника Преподобног Варсануфија принео настојатељ манастира протосинђел Варсануфије. Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи поучио присутне вернике: „Сакупљамо се и долазимо у ове наше катакомбе управо због тих вјетрова јереси и новотарства и помодарства и екуменизма који су на Свету Цркву Божију ударили, а ми смирени, дакле, не градећи се велики пред људима него смирено, сматрајући себе најмањима од свих на свијету али непоколебљиво држећи оно што су нам оставили и Преподобни Варсануфије и Преподобни Јован и Свети Вукола и Свети Фотије поготово, на њега се данас осврћем највише јер је велики ревнитељ и велики бранитељ вјере православне био у то вријеме јереси и раскола и прогона.

Слиједимо, дакле, свете оце, слиједимо њихово мишљење, слиједимо њихову побожност, њихова учења, њихова размишљања не неких учитеља тобожњих данашњих, било да су са лијеве или десне стране, било ових екумениста од Бога одбачених и Богом проклетих због екуменистичке јереси или пак оних неких који са десне стране мудрују не по разуму, не по овом сапутном уму Цркве Божије него нас оптерећују неким временима, неким правилима која не воде у царство Божије, него као што је Господ рекао фарисејима како обременише људе и затворише улаз у царство небеско па неке друге пуштају нека сами у њега улазе.
 
Угледајмо се, дакле, на светитеље Божије, њима следујмо, за њима идимо, њихову вјеру исповједајмо, ништа не додајмо, ништа не одузимајмо од те свештене вјере од тога свештенога вина које нам Света Црква даје, која га освјећује и која нам и кроз крв Христову и тјело Христово Цркви Божијој даје.“
 
Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је припремило братство манастира.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.