Почетна / АРХИВА / Промоција фотомоногографије „Мир и радост у Духу Светом“

Промоција фотомоногографије „Мир и радост у Духу Светом“

Print Friendly, PDF & Email

Учетвртак, 15. септембра 2022. године, у читаоници фонда уметности која представља мултимедијални уметнички центар библиотеке града Београда, представљена је фотомонографија ауторке Сање Максимовић „Мир и радост у Духу Светом“ у издању удружења грађана „Ревнитељ“ из Ниша.

О књизи су на промоцији говорили Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт, Горица Тркуља (уредник издања), монахиња Марта и ауторка Сања Максимовић.

Промоцији су такође присуствовали Преосвећени архијереји Максим и Наум, монаштво Епархије рашко-призренске у егзилу и око 70 гостију из разних крајева Србије.

Књига ауторке Сање Максимовић испуњена је фотографијама које сведоче о животу Епархије рашко-призренске у Егзилу у периоду од 2010. – 2020. године. На њеним фотографијама забележен је непоновљив моменат који ће остати сачуван да сведочи о блаженопочившем Епископу Артемију и његовој борби у очувању чистоте православне вере.

У уводном слову књиге Епископ Ксенофонт пише: „Пред нашим очима налази се необична књига. Књига, у њој тако мало ријечи, а тако много радости, радости и мира у Духу Светоме, који, онима који вјерују у Њега даје плодове своје, свакоме по мјеру узрастања у пуноту Христову. А просвјетитељ народа, Апостол Павле, учи нас у посланици Галатима да је плод Духа: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, кротост, уздржање (Гал. 5:22). По тим плодовима Духа, речено нам је да ће се познати ученици Христови, за које нема већег и важнијег закона, од закона Љубави, који је сам Христос. Управо то и такво учење Љубави, покушала је сестра Сања Максимовић да ухвати у исјечку вјечности, који вријеме зовемо, да види и ухвати својим оком и да овјековјечи окуларом свога фотоапарата. Није ни чудно ни случајно да се ова књига на свјетлост дана појављује управо о десетогодишњици страдалног постојања Епархије рашко-призренске у Егзилу и по годишњици упокојења блажене успомене нашег Старца и Епископа, који нас је попут Мојсија, водио по сувој пустињи и узбурканој води овога живота.“

Фотомонографија је штампана у тврдом повезу са укупно 179 страница. Фотограф Сања Максимовић је користила технику црно-беле фотографије, која је изазов за сваког уметнка будући да свет гледамо у боји.

Узнапредовалом фотографском техником постало је могуће приказивање не само људском оку видљиве стварности, него и онај свет Божије Творевине невидљив човековом оку. Управо то је оно највредније на фотографијама Сање Максимовић репродукованим у њеној фотомонографији Мир и радост у Духу Светом. Она, остављајући свој лични, ауторски печат, преноси унутарњи доживљај радости служења Богу. Бележећи догађаје деловањем светлости – светлописом, не умањује Истину. Самим тим то нису више пуке фотографије, већ сведочење живе вере у људима. Гледајући фотографије Сање Максимовић можемо рећи: „Као да сам био тамо, са Тобом Господе…“

На крају свог уводног слова Епископ Ксенофонт у књизи пише: „Зато и ми, листајући ове странице и гледајући ове орадошћене Христом ликове, радујмо се, исповиједајући вјеру православну, чувајући законе Отачке, испуњавајући заповијест Христову, да ће по томе познати да смо ученици Његови, будемо ли имали љубави међу собом, која ће бити потврда и печат оне љубави, који имамо према Ономе који тако завоље свијет да и Сина Свога Јединороднога даде, да свако који вјерује у Њега има живот вјечни! “

Промоција фотомонографије завршена је обраћањем ауторке Сање Максимовић која се захвалила свима који су је подржали и помогли у остваривању штампе њене прве књиге, напоменувши да се књига може купити у сваком манастиру Епархије рашко-призренске у Егзилу.

 

                                                                                                                                   Монахиња Марта