Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Прослава храмовне славе у катакомби Светог Илије у Самокову

Прослава храмовне славе у катакомби Светог Илије у Самокову

Print Friendly, PDF & Email

Катакомба у Самокову, недалеко од Куршумлије, свечано је прославила свог небеског заштитника Светог пророка Илију, на дан његовог спомена, 20. јула/2. августа. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: јеромонаха Хризостома (Јовановића) и ђакона Зорана Крстића. Литургији је присуствовало око 120 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео овогодишњи домаћин славе Зоран Ћосић из Куршумлије. За идућу годину пријавили су се Предраг и Снежана Крстић из Ниша.

Уследила је поучна архипастирска реч Владике Николаја коју је започео овако:

„Људски дух у нама устрепти кад се помене име светог пророка Илије, ко је читао житије његово још ће више устрептати још ће се више забринути над животом својим, над данима својим, над спасењем својим и сигурно да ће веровати али треба стварно човек да има чисто срце да би све поверовао и схватио, правилно схватио, и да би му било на спасење, сва ова чуда сви ови чудни догађаји везани за великог пророка светог Илију Тесвићанина“.

Даље је говорио о врлинама светог пророка Илија, а закључио овако:

„Свети пророк Илија се једноставно, када се време навршило, помолио и Бог је поново дао кишу и поново је земља доносила род, а народ се радовао том чуду иако су претпрпели толике жртве вратили су се истинитом Богу. У ово време сада, у време отпадије, у ово време лажних свештенослужитеља и оних који су у врху цркве, високим чиновима, оних који су окренули леђа Богу и издали јединога истинитога Бога издали Господа Христа Сина Божијега и тамо се друже са јеретицима и са њима се труде да Богу служе и са њима се моле Богу навлачећи проклетство на себе и на народ Божији, но неће проклетство сићи на народ Божији! Народ Божији народ српски, народ Православни, народ мученички разуме шта се догађа и неће ићи за овим лажним учитељима, пророцима, свештеницима, епископима. Јер само права и истинита вера и добар и побожан живот могу донети спасење“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Николаја налазе се овде.