Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Прослава храмовне славе у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Светих Отаца Никејских у селу Лелићу код Ваљева, скромној задужбини Епископа Артемија, у недељу 16. јуна, свечано је прослављена манастирска слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 650 светосаваца из разних крајева Србије и расејања. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих Отаца I Васељенског Сабора принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Петар и Ивана Младеновић из Шапца, Јован Миљковић из Инђије и Драгица Маљм из Београда. За идућу годину су се пријавили Милан и Зорица Мићић из Беча, Нинослав и Данијела из Београда, Горан Зарковић из Беча, Југослав Стајић из Беча и Даница Јанковић из Обреновца.

Присутнима се пригодном архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт:

“Цар Константин 325. године сазва Сабор 318 отаца Свете Цркве Божије који су са разних страна сабрали се, како говоримо у овим светим пјесмама на овај данашњи дан у град Никејски да заштите, да посвједоче, да исповједе вјеру у Христа, да наготу цркве покрију, да ризу раздерану поново споје а да безумнога Арија осуде. Није та борба ишла лако, понављам није то била шака људи, нашли су јеретици многобројне своје присталице, зар треба нешто да говоримо, гледамо само око себе и гледамо данашње вријеме, колико јерес нађе својих присталица. И бјежимо и плашимо се и прекидамо општење са јересју, са таквим присталицама и зато се сакупљамо по нашим светињама, по нашим катакомбама, зато се сакупљамо крај овога светога гроба нашега светога старца и по другим нашим светињама, да бисмо не само прочитали на Литургији него исповједили и устима и срцем и вјеровали истински онако како учи Света Црква Божија ништа не мијењајући од оних првих дана.

Када нас питају: „треба ли крв проливати за вјеру православну?“ Увјек треба да одговоримо: „наравно да треба“. Јер треба своју крв пролити за своје убеђење, не позивати да се туђа крв пролива него бити спреман на сваком мјесту у сваком тренутку дати своју главу, дати свој живот и пролити своју крв за ову дивну вјеру православну, вјеру Оца и Сина и Духа Светога који нека нас уводи у живот вјечни да бисмо и ми њих прослављали кроза све вјекове и сву вјечност.“

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима епархије – Дејану и Јовани Баљошевић из Ораховца и Сањи Вујић из Београда.

Уследила је трпези љубави за све присутне у току које је приређен пригодан програм.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.