Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Прослава храмовне славе у манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи

Прослава храмовне славе у манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећен је Светом Апостолу Томи. У прву недељу по Пасхи, Томину, 9. маја, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Евтимија (Милентијевића), јереја Добрице (Чакаревића), јеромонаха Петра (Проса), и јерођакона Георгија (Радојичића). Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од најмлађих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Дејан Унић, Славољуб и Слободан Алексић, сви из Стопање. За домаћина идуће године пријавили су се Горан Јосијевић са Каблара и Александар Љушић из Крушевца.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је рекао:

„Нека је благословен Бог који нам се изнова даје, који нам се изнова и изнова показује, у разноразним чудесима, прије свега кроз те многобројне светитеље који су животом својим посвједочили да је заиста Христос васкрсао, да је заиста Христос Господ наш и Бог наш. Тиме је апостол Тома свједочећи те двије рјечи Господ мој и Бог мој, уствари исповједио и вјеру у двије природе Христове, да се Христос појавио пред њим и као човјек васкрсли, да се пред њим појавио као Бог, као што и пјевамо у оним црквеним пјесмама да ни ад није могао задржати Христа, јер је душом својом божанском сишао у ад, у гробу је као човјек био, а са Оцем је у исто врјеме и са Духом Светим сједио на престолу.
Благословен си преблаги Господе Исусе Христе, који нам васкрсење своје изнова и изнова потврђујеш и објављујеш, и осјећамо то, у душама својим, тиме живимо тиме дишемо тиме се надахњујемо, тиме један другога љубимо, и тиме чекамо и очекујемо да ћемо и ми једног дана сараспевши се са Тобом у овим мукама животним васкрснути са Тобом да бисмо дошли у царство Оца и Сина и Светога Духа, и гледали предивно лице Свете Тројице сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин.“

Уследила је трпеза љубави припремљена од стране манастирског братства и овогодишњих домаћина славе.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.