Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Св. апостола Томе у Врњачкој Бањи

Прослава храмовне славе у манастиру Св. апостола Томе у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

На Томину недељу, 12. маја, истоимени манастир у Врњачкој Бањи свечано је прославио своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Романа (Панића), јеромонаха Теоктиста (Вуловића), јерођакона Георгија (Радојичића) и јерођакона Артемија (Милаковића). Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 100 светосаваца. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су у част Светог апостола Томе принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Александар Данчетовић из Краљева, Немања Николић из Краљева и Драгана Величковић из Митровог Поља. За домаћина идуће године пријавио се Слободан Алексић из Стопање.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је поучио своју паству:

„Пјевали смо ове васкршње пјесме, пјевамо их и данас, пјеваћемо и кроз сав овај период, све до Светог Вазнесења, Свете Педесетнице, а пјеваћемо, ако Бог да, што каже пророк и псалмопојац Давид: ‘Пјеваћемо Господу своме докле јесмо’, док нас је год, дондеже јесам, како каже на црквенословенском. Дакле, благо човјеку који може тако да размишља, који може тако да говори, да ће заиста Господу да пјева докле га је год, јер ће онда такав да буде свједок Господњи, тај ће заједно са апостолом Томом да говори: ‘Господ мој и Бог мој’.

Узвикујмо и ми, заиста, и вјерујмо тако како узвикујемо, вјерујмо у срцима својим, браћо и сестре, да је Христос Господ наш и Бог наш и онда никакво спољашње искушење, и никакав ђаво и никакав грех и никаква смрт неће нас моћи надвладати, него ћемо и мимо гроба и после гроба и даље да узвикујемо са Светим апостолима ‘Господ мој и Бог мој“, а Христос ће такве препознати као своје и Он ће таквима рећи: ‘Ходите љубљени Оца мога да наслиједите Царство’. Амин. Боже дај. Тако нека и буде.“

Уследила је трпеза љубави припремљена од стране манастирског братства и овогодишњих домаћина славе.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.