Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Свете великомученице Марине

Прослава храмовне славе у манастиру Свете великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија, Света Црква прославља 30. јула. Ова дивна невеста Христова је небеска заштитница женског манастира епархије у егзилу у Дудовици код Лазаревца.   Своју небеску заштитницу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту је на Литургији саслуживало више свештенослужитеља епархије.  Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 200 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете великомученице Марине принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Лазар и Соња Костић из Уба и Јован Миљковић из Инђије. За наредну годину пријавили су се: јереј Игор и Драгана Матијевић са породицом и Радослав Мићовић из Лазаревца.

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима манастира и то: Златку Рафаиловићу из Стублина, Владану Игњатијевићу из Аранђеловца и Зорану Јовановићу из Београда.

У својој архипастирској беседи владика Ксенофонт је најпре говорио о животу и подвизима свете великомученице Марине а затим додао:

„Нека би дао Бог да поштујемо Свету великомученицу Марину и све светитеље Божије јер њих поштујући, њима се молећи самога Бога, Једног у Тројици поштујемо и призивамо. Нека би дао Бог да Огњена Марија заустави огањ небески који Господ спрема за род људски не буде ли се обратио, не буде ли се покајао. Нека би дао Бог да и нама да огањ те љубави Божанске у срца наша да би се Бог смиловао на нас и у ове дане велике суше и велике жеге, да нам Света Марина са неба дажд пошаље да нас Света Марина на сваки начин обилато утјеши а ми Богу да се молимо а ми Богу да се вратимо а ми хришћани да будемо како смо се Богу и завјетовали, како се и наша сестра монахиња Маријамна синоћ Богу завјетовала, да са Божјом помоћи савршени будемо као што је савршен Отац наш небески. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави приређена од стране сестринства манастира и овогодишњих домаћина славе. У току трпезе приређен је пригодни програм.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.