Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Свете великомученице Марине

Прослава храмовне славе у манастиру Свете великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија, Света Црква прославља 30. јула. Ова дивна невеста Христова је небеска заштитница женског манастира епархије у егзилу у Дудовици код Лазаревца.   Своју небеску заштитницу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали Преосвећени Хорепископ Николај, Максим и Наум и више свештенослужитеља епархије. Литургији присуствовало бројно монаштво и око 200 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете великомученице Марине принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: јереј Игор и Драгана Матијевић са породицом и Радослав Мићовић из Лазаревца. За наредну годину пријавили су се: Златко и Слађана Рафаиловић из Стублина, Милан и Мирјана Павловић са породицом из Латковића, Славица Видаковић из Београда, Сузана Станковић из Београда, Зорица Морачанин из Београда, Снежана Кужет из Београда, Драгица Маљм из Сремчици, Великинац Векослав и Славица из Сремчице и Шутановац Љиљана из Сремчице.

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима манастира: Александру Бабићу са породицом из Аранђеловца, Јелици Недић из Новог Сада, Остојић Зорану из Лазаревца  и Радославу Мићовићу са породицом из Лазаревца.

Присутнима се пригодном беседом обратио Хорепископ Максим. У својој архипастирској беседи Владика Максим је најпре говорио о животу и подвизима свете великомученице Марине а затим додао:

„Црква нас побуђује да имамо то осетљиво, деликатно, унутрашње, духовно чуло, да кад год је вера угрожена устанемо у одбрану те вере, оне вере за коју су мученици крв проливали, оне вере коју су Свети оци на Васељенским Саборима исповедали и тиме нама у аманет оставили ту обавезу, и једни и други, дакле и мученици и Свети оци да увек и са непоколебљивом вером исповедамо веру у Васкрслог Христа, док чувамо неискварену и неизмењену веру, веру Божију, како народ стари уме да каже, који се клео „Божије ми вјере“. Дакле та Божија вера јесте оно што је најдрагоценије власништво Цркве, јесте оно ради чега су и страдања ученика била Богу угодна и света и исповедање Светих отаца је било Богу угодно и свето, и та вера јесте та духовна зеница Црквеног ока, и као што чувамо зеницу свог ока, тако да чувамо и ту духовну зеницу Цркве наше, јер без тога ми смо духовно слепи и не видимо пут ка Царству небеском, ка Вечноме Животу. И у овој скромној обитељи која је посвећена Светој мученици Марини у којој данас овако торжествено и дивно прослављамо храмовну славу желимо да молитвама Свете Марине и ова света обитељ, читава наша епархија и читава Црква Божија, и заступање Светих отаца првих шест Васељенских Сабора, истраје у непоколебљивом одстојавању и одбрани вере православне, видимо на њиховом примеру, са наше стране је само да истрајемо у вери православној а Бог ће као што је Светој Марини и Светим оцима првих шест Васељенских Сабора и нама дати снаге да до краја истрајемо у исповедању вере православне.“

Уследила је трпеза љубави приређена од стране сестринства манастира и овогодишњих домаћина славе. У току трпезе приређен је пригодни програм.

Инфо служба