Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и рукопроизвођење у манастиру Светог апостола Томе

Храмовна слава и рукопроизвођење у манастиру Светог апостола Томе

Print Friendly, PDF & Email

У четвртак, 19. октобра, манастир Светог апостола Томе у Врњачкј Бањије свечано је прославио свог небеског заштитника. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонтуз саслужење више свештенослужитеља епархије. Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 100 светосаваца. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Владика Ксенофонт је у чин архимандрита рукопроизвео настојатеља парохијског храма Светог Максима Исповедника у граду Дњепру у Украиини, игумана Герасима (Коростелева).

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Првослав Пајевић из Краљева и Милош Матић из Крушевца. За наредну годину пријавио се Миодраг Јанковић из Београда.

Архипастирском беседом верном народу се обратио владика Ксенофонт:

”Дванаесторица убогих и углавном неписмених рибара којима се касније придружила и 70-орица, којима су се касније придружили и многи епископи, многи презвитери, многи монаси и многи хришћани који су по Васељени проповедали Јеванђеље. Од дванаесторице апостола све започе.  Један од њих  отпаде, један који је исто тако и стајао са њим, сви су били заједно. Сви су са Господом јели, сви су са Господом разговарали лицем у лице, сви су гледали чудеса Његова, али би и такав безумни међу њима, који иако је гледао, иако је сведочио толику благодат и силу која излажаше из уста Његових, јер није говорио само као обичан човек, као што ми говоримо једни са другима. Јер врло често говоримо можда и китњастим рјечником и китњастим рјечима, али немају рјечи наше силу иза тога што говоримо, јер врло често и не вјерујемо у оно што говоримо, па тек говоримо да бисмо се свидјели говорнику, да бисмо добили неку похвалу од њега, како ми то лјепо и паметно говоримо, а уствари немају те рјечи наше силу, а рјечи Господње су имале силу, јер говорио је, каже Свето Јеванђеље и свједочи о Њему као Онај који власт има, дакле Онај који силу има. Ту је силу имао, том је силом био послан од Оца свога у Духу Светоме. Ту је силу је предао, Духа Светога, и апостолима својим и они дакле разиђоше се по читавој Васељени. Томе нас учи и поучава и данашњи празник, као и сви остали апостолски празници, као и сви остали светитељски празници, уосталом о том поверењу, промисао и вољу Божију , када нам се и наизглед чини да је нешто промашено, да није урађено како треба, ако се у Бога поуздамо, ако у Њега вјерујемо Бог ће окренути на добро, то нам сведочи и Свето Писмо. Па тако и тај недолазак Томин на тај сабор апостолски, на тај скуп апостолски, не можемо рећи сабор, скуп преплашених још апостола, необлагодаћених апостола, не би он ту, али када се Господ појави ставио је руке своје у ребра Његова и у ране од клинова, посведочи и поверова и са свима нама вапије и говори: Господ мој и Бог мој!”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су најмлађи светосавци извели пригодни програм.

Инфо служба