Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Светог Стефана Деспота у Крњеву

Прослава храмовне славе у манастиру Светог Стефана Деспота у Крњеву

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је 1. августа, поводом храмовне славе – Светог Стефана Лазаревића Деспота српског, Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Крњеву уз саслужење више свештенослужитеља епархије.  Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 верника из разних крајева наше отаџбине.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Стефана Деспота принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Ненад Миладиновић из Смедерева. Евгенија Новковић из Београда, Видосава Живковић из Београда, Добрила Јемуовић из Београда и Зорка Митровић из Кучева. За наредну годину пријавили су се: Зорица Тршић из Смедерева, Стефан Станић из Ужица, Ранко Шкркић из Крагујевца и Светлана Гарчевић из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је говорио о врлинама Светог Стефана Деспота а затим поучио присутне вернике:

„‘Срб је Христов, радује се смрти’, како је говорио ђакон Авакум са ко’ца и није се плашио. Нема љепше вјере од хришћанске, а хришћанске вјере нема мимо Цркве православне. Из овога села, из овога светога села Крњева гдје је постојала и постоји и данас православна хришћанска заједница, ако нигдје не постоји постоји и сабира се у овоме светоме манастиру, сви се ви овдје сабирате са оцем Јаковом да Бога прославите који је диван у светима својим, да покажете шта значи бити хришћанин који се прије свега бори сам са собом, ухватио се у коштац са собом, бори се са својим страстима и својим слабостима а онда у тој борби свјестан да мимо истините вјере, истините Цркве нема оружја деснога и лијевога о коме говори апостол Павле, само у Цркви Божијој, само у Цркви православној и само исповиједањем истините Цркве и истините вјере православне може човјек заиста да се добро наоружа да би побједио у тој борби против мрскога непријатеља ђавола. Нека бисмо и ми укрепљивани молитвама Светога и праведнога и благовијернога Стефана високог Деспота српског и мајке његове Милице, царице српске, у монаштву назване Евгеније, односно Ефросиније, били укрепљивани да и ми овај свој земаљски подвиг до краја довршимо, да трку истрчимо, јер нас на крају као што и знамо чека вјенац правде. Амин. Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави за све присутне приређеном од стране манастирског братства и овогодишњих домаћина славе.

Инфо служба