Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Никољдана у Лозници

Прослава Никољдана у Лозници

Print Friendly, PDF & Email
Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај служио је на празник свог небеског заштитника Светог Николаја Мирликијског, 19. децембра, Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Лозници уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Софронија (Ердељана), јеромонаха Петра (Проса), ђакона Зорана Крстића и јерођакона Симеона (Васића).

На Литургији се већи број присутних светосаваца сјединио са Господом кроз Свето Причешће. Након Литургије Владика Наум обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Николаја принели Владика Николај, игуманија Сара са сестрама и ктитор манастира Милоје Стевановић, свечари Светог Николаја.

Надахнутом архипастирском беседом се обратио владика Наум. У својој беседи владика је најпре говорио о врлинском животу Светог Николаја истичући да и ми данас можемо достићи његову меру светости јер имамо исто тело, крв и душу као и он и да је разлика само у вољи која је код њега била огромна а код нас је мала. Потом је владика додао:

„Пред свима нама је постављен циљ. Тај циљ је обожење, светост. Нико да не каже „ја тај циљ не могу да постигнем“. То нам је заповест Господња – „Будите савршени као што је савршен Отац ваш који је на небесима“. Том циљу треба стремити. Ако не знамо шта је циљ нашега живота како ћемо ка њему ићи? Немогуће је то, драга браћо и сестре. Због тога знајмо свој циљ па се потрудимо молећи се Господу да нам помогне на делу спасења нашег. Нека би Господ молитвама Светог Николаја учинио да сви ми своју веру чисту, неокрњену до краја сачувамо. Да наша вера буде потврђена добрим делима, делима милосрђа, да и ми као и Свети Николај постанемо станишта Божја, а кад одемо из овога трошнога и смртнога тела да се нађемо тамо где је Свети Николај, да са њим и свима светима славимо Тројединог Бога нашег, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Владике Наума налазе се овде.