Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Никољдана у Лозници

Прослава Никољдана у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај служио је на празник свог небеског заштитника Светог Николаја Мирликијског, 19. децембра, Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Лозници уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Софронија, ђакона Зорана и јерођакона Лонгина. На Литургији се већи број присутних светосаваца сјединио са Господом кроз Свето Причешће. Након Литургије Владика Наум је пререзао колач славарима Светог Николаја – Владики Николају, игуманији Сари са сестрама и ктитору манастира Милоју Стевановићу.

Надахнутом архипастирском беседом присутнима се обратио владика Наум. У својој беседи владика је говорио о врлинама Светог Николаја а затим поучио присутне:

„Потрудимо се да га подражавамо у врлинама, због тога су и спомени светитеља. Да их у врлинама и доброчинству подражавамо. Многи од нас славе Светог Николаја као своју Крсну славу. Шта то значи? То значи да најпре морају знати његово житије, да његово житије прочитају. Какви смо то славари Светога Николаја ако његово житије нисмо прочитали? Може ли он да нас благослови? Његово житије је свима доступно, има га на интернету, има га у књигама и онај који није прочитао његово житије а слави га као своју Крсну славу како ће да га поштује, како ће да зна ко је он био, како ће да зна кога он слави, како ће да му се усрдно и смирено моли? Ако мисли да је учинио све ако је добру рибу припремио и добру трпезу онда се много вара. Права прослава Светог Николаја јесте дакле знање његовог житија, његових врлина и труд да се он подражава, да се оде на Свету Литургију и молитва њему и на дан његовог спомена и у кући свакога дана. Трпеза, то је нешто што је добро и корисно и потребно али је ипак то све споредно. На жалост наше славе се данас претварају у једно богохуљење и слављење свог стомака а не Бога и Светог Николаја. Ту се и осуђује и празнослови и пуши и да не набрајамо која све зла се чине па и пијанство. Да ли је то прослава Бога и Светог Николаја? Далеко од тога. Има таквих људи који мисле да нису прославили своју славу ако се нису напили. Велики је број таквих људи. То, браћо и сестре, да избегавамо, него да се трудимо да га и славом својом прослављамо, да то буде све смирено и кротко, богоугодно, као што је он био смирен и кротак и богоугодан. Па ће он благословити укућане и дати да они напредују у сваком Јеванђелском добру. Ето, ако тако нешто постоји код вас исправите то, дужни смо то да бисмо задобили благослов Божији и благослов Светог Николаја.

Нека би нам Господ његовим молитвама подарио свако Јеванђелско добро и сваку Јеванђелску врлину и нека би нас Господ његовим молитвама заштитио од свакога зла и подарио живот вечни у Царству небеском, да тамо са њим и са свима светима славимо Тројединог Бога нашег, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом је Владика Николај, у име житеља манастира, уручио ктитору манастира Милоју Стевановићу Псалтир израђен у јединственој уметничкој форми, као знак мале пажње и захвалности на свим доброчинствима.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.