Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Петковдана у манастиру Свете Тројице у Кули

Прослава Петковдана у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Спомен Преподобне матере наше Параскеве – Петке, 27.октобра, свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом  којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт.Владици Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, који Свету Петку слави као своје Крсно име, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Никодим (Малешевић), јеромонах Пајсије (Марковић), јереј Славен Стевановић, јереј Синиша Ђурин и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Литургији је присуствовало монаштво епархије и окo 250 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Свете Петке принео славар Свете Петке – Владика Максим.

Архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт.:

„Једина истинска храброст је храброст каквом нас Господ поучава, јер нажалост постоји нешто што је много пута и нешто што ми називамо храброст, а то је оно како у народној пјесми се каже: „иди мудро, не погини лудо“. Врло често постоји та храброст лудог гињења за неке идеале који нису Христови идеали, за неке идеале који нису вјечни идеали. Нажалост, браћо и сестре, да нешто што често у глави својој умислимо да су неки идеали али немамо потврду у светим оцима и немамо потврду у Светом Писму и немамо потврду за таква идеале код светитеља Божијих па се налазе такве мудре мудријашке главе као што су оне што су устале на Цркву Божију и ревнују против Цркве Божије, дакле ради се о јересима, које су Цркву Божију мучиле од самих почетака Цркве и сви су јеретици неустрашиво ишли поротив Цркве Божије, мислили да Богу службу приносе, исповједајући те своје страшне јереси, од оне аријанске јереси па до посљедње јереси екуменистичке која устаје на Цркву Божију и Цркву Божију мучи. Али, не плашимо се, браћо и сестре, будемо ли у смирењу и трпљењу, у покајању, у самоосуђивању себе исповједали вјеру православну и чували Цркву Божију уврстићемо се и ми, ако Бог да, у ред оних пет мудрих дјевојака које напунише светиљке своје уљем и уђоше у Царство Небеско са овом дивном светитељком Божијом Петком Параскевом коју данас прослављамо.
Нису само ти јеретици, нажалост, који на Цркву устају, па понекад и они који сматрају да ревнују за православну вјеру и за православну цркву, за ову праву славу, праву вјеру, коју нам је Господ оставио, коју су нам апостоли оставили, коју су нам свети оци оставили, свети Срби наши оставили, па чак и таквих има који сматрају да исправно вјерују да и ми грешимо па траже неке ситнице и неко труње које чачкају да исплива на површину да би видјели нешто да би они доказали да су они у праву. Нажалост, браћо и сестре, понекад и такви се нађу које ђаво с десне стране мучи и чачка, њихову савјест чачка, њихов ум чачка, њихова срца чачка, па ревнују за свој егоизам, ревнују за неке своје измишљене идеале и неке своје измишљене каноне који су сами себи поставили пред очи па од себе и од свог егоизма свога направили велико брдо да не виде ни ближњега свога, да не виде ни истину Божију ни Цркву Божију. Чувајмо се застрањења и са једне и са друге стране, сљедујмо светим и праведним прецима нашим који су све за Христа давали, Христа ни за шта нису давали, као што нас и учи Св. отац Јустин да је то било увјек оно српско гесло: „Све за Христа, Христа ни за шта“.

Празнично славље је настављено трпезом љубави коју је припремио домаћин славе – Владика Максим, уз помоћ свог братства и парохијана при овој благодатној катакомби.

Инфо служба