Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Петковдана у манастиру Свете Тројице у Кули

Прослава Петковдана у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Спомен Преподобне матере наше Параскеве – Петке, 27.октобра, свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом  којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, који Свету Петку слави као своје Крсно име.Владики Максиму је на Литургији саслуживао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало монаштво епархије и окo 250 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Свете Петке принео славар Свете Петке – Владика Максим.

Архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Наум.

„Потрудимо се, браћо и сестре, да њу подражавамо у подвизима, не можемо да се удаљимо у пустињу, то није дато нашем нараштају, није ни корисно, али можемо да живимо повучено и смирено и кротко као она, да се не истичемо. Ево, данас ове друштвене мреже толико нас оптерећују, толико се људи експонирају кроз те мреже, сваки свој корак, сваку своју нову ствар, летовање, зимовање, радост, приказују. Желе да се похвале, да људи виде шта они имају, шта они знају. То није радила Света Петка. Она је побегла од света, далеко од људских очију, а ми макар да се толико не експонирамо на тим пагубним друштвеним мрежама, да живимо смирено и кротко, кријући своје подвиге и молећи се Богу чисто и често, испуњавајући своје молитвено правило, богатећи се сваким добрим делом, али кријући га од људских очију. То Бог од нас тражи и то јесте смирење,“ беседио је владика Наум.

Празнично славље је настављено трпезом љубави коју је припремио домаћин славе – Владика Максим, уз помоћ свог братства и парохијана при овој благодатној катакомби.

Инфо служба