Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Петровдана у Леушићима

Прослава Петровдана у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

И ове године, као и прошле, празник Светих Апостола Петра и Павла прослављен је торжествено у Леушићима.

Римски Цар Нерон наредио је да се Свети Апостол Петар разапне на крсту. Сматрајући себе недостојним да буде распет исто као и Господ Исус Христос, Свети Апостол Петар је тражио да га распну главом на доле. Светог Апостола Павла такође је убио цар Нерон, али пошто је Свети Апостол Павле био римски држављанин, нису га разапели већ одрубили главу истог дана када је пострадао и Свети Апостол Петар.

Свету Архијерејску Литургију, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, Г.Г Артемије уз саслуживање многобројних свештеномонаха, и свештенођакона. Много верног народа се сакупило упркос чињеници да је четвртак радни дан.

После Свете Литургије, монаштво, верни народ и много мале дечице, причестило се Светим и Животодарним Тајнама Христовим, а мати Варвара је припремила славски колач и жито у спомен Светих Апостола Петра и Павла.

Епископ Артемије је одржао Парастос, у знак сећања на двадесет и два Србина, који су пострадали током Другог Светског рата у селу Леушићи, баш на празник Петровдан.

Епископ Артемије је одржао надахнуту пастирску беседу, коју су нетремице слушали сви присутни верници. Трпезу љубави припредила је мати Варвара са својим сестрама.

Нека би Свети Апостоли Петар и Павле својим светим молитвама, свима нама били на исцељење душе и тела. Амин.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.