Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава празника Благовести у Леушићима

Прослава празника Благовести у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Велики и радосни празник Благовести Пресвете Богородице свечано је прослављен у манастиру Преображења Господњег у Леушићима. Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење јеромонаха Георгија (Марковића), јереја Антонија и  јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовало око 80 светосаваца од којих су се неки причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио о величанствености Пресвете Богородице и поучио присутне вернике:

„Богородица, која се учила смирењу у храму Соломоновом, која се учила смирењу у дому Јосифовом, која за себе ништа велико није помишљала, која се истинским васпитањем од најранијег дјетињства свога васпитала, од треће године своје, у храму Соломоновом, кажем, васпитавала се Она и наша Васпитачица да буде, Она и нас да утврђује, Она да и нас учи закону Божијем у ова тешка времена, у ова безбожна времена, ова антихришћанска времена када се нити дјеци нуди истинско васпитање нити се народ Божији поучава како треба закону Божијем, него смо напустили путеве Цркве Божије, путеве Богооткривене, путеве светих отаца, путеве, односно пут, један и једини пут, нема многих путева, много је путева како каже премудри Соломон, чији се крај чини, који се чине човјеку пробитачни а крај је њихов на самоме дну пакла.

Да разумијевамо, не само да читамо, него да разумијевамо, да разумијевамо у срцу своме да слажемо и да тако испуњавамо надахњивани овим дивним и предивним примјером смирене дјевојке из Назарета, Марије, која се удостојила назвати се Мајком Бога Вишњега, која се удостојила назвати се Богородицом, која се удостојила назвати се часнијом од Херувима и неупоредиво славнијом од Серафима. Њеним заступништвом и Њеним омофором покривани и ми да путујемо и да пребродимо ово туробно и тешко море живота овога да бисмо се нашли у Царству Небескоме са Њом и са свима светима пред лицем Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа кроза све вјекове и сву вјечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.