Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава празника Покрова Пресвете Богородице у манастиру Свете Тројице у Кули

Прослава празника Покрова Пресвете Богородице у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко–призренски у егзилу г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Кули. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око стотину верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Овај предивни празник је уједно и монашка слава овог манастира те је владика Ксенофонт извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част празника Покрова Пресвете Богородице принео владика Максим са манастирским братством.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт. Владика је најпре говорио о Пресветој Богородици а затим додао:

„Надамо се у заступништво и молитве Пресвете Богородице да нас неће оставити, не по заслугама нашим, не по молитвама нашим, врло често, кажем, нити вјерујемо у заступништво Пресвете Богородице, ни у милост Божију коју је псалмопојац и искао да буде на њему као што се узда он и народ јеврејски у то вријеме у Господа Милостивога, него да нам буде по заступништву и по молитвама Пресвете Богородице која је тако штедра и тако милостива, бди над нама и штити нас милостивим, милосрдним Покровом.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба