Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Прослава празника светог великомученика Артемија у Љуљацима

Прослава празника светог великомученика Артемија у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У Љуљачкој обитељи је у среду 2. новембра/20. октобра, текуће године, прослављен спомен светог великомученика Артемија, заштитника и молитвеника Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија.

Имендан Владике Артемија је по традицији увек окупљао скоро сво монаштво наше Епархије, та традиција је и у овим, ванредним, условима прогонства, у којима пребива наша Епархија испоштована. На овај, за нашу Епархију велики празник, храм светог Претече у Љуљацима је био пун верника, а олтар храма је једва успео да прими више од двадесет свештенослужитеља и ђакона из редова клира и монаштва наше Епархије, који су дошли да свом Епископу и старцу честитају имендан и литургијски и молитвено га са њим прославе.

Празник светог Артемија био је повод велике радости. Разлози за радост свих присутних и за духовно оснажење које су сви присутни обрели овом приликом у Љуљацима, јесте пре свега радост у празничној атмосфери и благодати, као дару Божијем на молитве светог великомученика, такође и светао пример овог страдалника за веру Христову и смелог исповедника исте пред земаљским незнабожним царевима.

Ипак, особита радост која је овај празник увеличала јесте и жив пример Његовог Преосвештенства, Владике Артемија, који непоколебиво следи пример свог патрона и заштитника светог великомученика Артемија, чије име носи, те смело одстојава у чистом вероисповедању пред земаљским незнабожним и безбожним владарима и властима како световним, тако и црквеним, који покушавају да уруше веру Христову, газећи свете догмате и свете каноне и хулећи на Христа и Цркву Његову.

У тој и таквој чистој вери Његовог Преосвештенства, коју верно и аутентично тумачи и преноси, примивши је од свог духовног оца, преподобног Јустина Ћелијског, нека би и сви ми остали, заједно са нашим Епископом, молитвама светог великомученика Артемија чији спомен долично прослависмо.

Амин.

Инфо служба