Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобне Параскеве – Петке у манастиру Свете Тројице у Кули

Прослава Преподобне Параскеве – Петке у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Празник Преподобне матере наше Параскеве – Петке, свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, који Свету Петку прославља као своје Крсно име. Владици Максиму салуживали су: Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, протосинђел Варсануфије (Стошић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен (Стевановић), јереј Синиша (Ђурин), јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Дионисије (Морачанин).Литургији је присуствовало окo 180 верника углавном из српске Војводине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Свете Петке принео Владика Максим.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је најпре говорио о животу и подвизима свете Петке, поредећи је са мудрим девојкама из Јеванђелске приче, а потом додао:

“Нека би нам Господ молитвама свете Петке и свих светих из рода нашега подарио усрдни труд, да заиста будемо мудре дјеве, да Господа свога спремно дочекамо, а Господ може и данас доћи. Можда за пола сата. Јесмо ли спремни? Јесмо ли молитвени? Јесмо ли чинили добра дела? Имамо ли веру несумњиву? Ако нема тога браћо и сестре – светиљке наше су празне. Господ нас у том случају неће препознати као своју децу. Шта ће нам рећи: “Не познајем вас. Ко сте ви? Немате лик мој у себи. Гле, гордост у вама! Гле, гнев у вама! Гле, блуд у вама! Гле, осуђивање и празнословље и оговарање у вама! То су црте ђаволске, не личите на мене, не познајем вас. Ви сте деца ђавоља, идите у огањ вечни припремљен ђаволу и анђелима његовим, не људима. Због тога будимо бодри, молитвени и богати добрим делима како би спремно дочекали Господа.“

Празнично славље је настављено трпезом љубави коју је припремио домаћин славе – Владика Максим, уз помоћ свог братства и парохијана при овој благодатној катакомби. Том приликом су се присутнима пригодним беседама обратили Владика Максим и протосинђел Варсануфије.

Инфо служба