Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Ксенофонта у Мушветама

Прослава Преподобног Ксенофонта у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

У уторак, 8. фебруара, у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама Светом Архијерејском Литургијом свечано је прослављен спомен Преподобних Ксенофонта, Марије, Јована и Аркадија. Дивни угодник Божији Преподобни Ксенофонт је небески заштитник Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта. Имендан владике Ксенофонта свечано је прослављен Светом Архијерејском Литургијом. На Литургији владики Ксенофонту саслуживали су Преосвећени Хорепископи Максим и Наум и тринаесет других свештенослужитеља. Овом свештеном  литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 150 светосаваца који су упркос лошим временским условима дошли из разних крајева наше земље и тако показали делатну љубав према Господу и свом духовном оцу и епископу. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Чин благосиљања славског колача и кољива, које је у славу и част свог небеског заштитника Преподобног Ксенофонта принео слављеник – Владика Ксенофонт, извршио је Преосвећени Владика Максим.

Својом архипастирском беседом Владика Максим је поучио присутне вернике:

„Свети Ксенофонт и Марија представљају диван узор и пример и вама хришћанима у свету, мирјанима, и нама монасима. Диван пример, пре свега, ревности и усрђа који нам показује да смо сви ми позвани, свако на свом положају и звању, да дамо свој максимум, да учинимо све што је до нас да живимо по заповестима Божијим, да се вежбамо у хришћанским врлинама. Видимо на примеру Светог Ксенофонта да ни висока звања ни богатства не могу бити препрека свакој оној души која искрено тежи да угоди Богу, која искрено тежи ка спасењу, већ се све оно што је Бог човеку дао окреће у корист томе. Ми видимо управо на примеру ових великих угодника Божијих, велику истину, антрополошку истину вере хришћанске да је по речима Светог Максима Исповедника сваки човек једна одапета стрела која се непрестано креће, и човек ако живи у греху он непрестано напредује у греху, али такође ако живи у врлини он непрестано напредује у врлини попут Светог Ксенофонта, Марије и њихових чеда. Они су као хришћани испунили све оне врлине које су њима биле доступне, за које су имали могућности и снаге као људи. И сасвим је било природно да такав побожни и врлински живот крунишу монашким животом и монашким чином. Дакле, видимо не само грех него, хвала Богу, и врлина не стагнира. Човек кад живи у врлини он непрестано напредује у врлини, као што човек када се предаје греху, живећи у греху непрестано напредује у греху и после овог живота наставља да се усавршава у греху и у злу, у паклу, у вечним мукама. Тако и хришћани када се труде да живе у врлини, када истрајавају у тој врлини они непрестано напредују у врлини, не само у овоме свету, не само у овом привременом животу већ се тај духовни напредак и раст наставља у вечности и у царству небеском.  Божији избраници, Божији људи, сви они спасени, настављају непрестано духовно да расту, духовно да се усавршавају, али само под условом да је то духовно узрастање, духовно усавршавање започето још овде на Земљи, управо на начин како су то започели и остварили Свети Ксенофонт и Марија и њихова духовна чеда.

По благослову нашег старца који је замонашио нашег садашњег предстојатеља, Епископа Ксенофонта, и наш предстојатељ и Епископ носи име овог дивног, побожног и великог угодника Божијег преподобног Ксенофонта, и ми смо се данас сабрали да прославимо спомен Светог Ксенофонта али и имендан нашег епархијског архијереја владике Ксенофонта. Прослављајући ове свете угоднике Божије молимо се Богу, молимо се њима да Господ и нашем преосвећеном владици Ксенофонту да све оне дивне јеванђелске врлине, да украшавајући своју сопствену душу тим јеванђелским врлинама и он буде тај мудри неимар и мудри управитељ који управљајући сопственом душом испоравно јеванђелски православно, хришћански уз Божију помоћ да управља и повереном епархијом да управља и нашим душама које су њему од Бога и од нашег старца поверене на управљање. Нека Господ Бог молитвама Светог Ксенофонта и нашег владику Ксенофонта у том светом узвишеном пастирском делу укрепи и оснажи на многаја и благаја љета. Срећан имандан преосвећени владико.  Ис пола ети деспота, на многаја љета.“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Пригодном беседом овом приликом обратили су се Преосвећени Владика Наум и ктитор манастира у Лозници, Милоје Стевановић.

На крају се речима захвалности Богу на свему и својим гостима на присуству и честиткама обратио и Владика Ксенофонт.

Свечано празновање ових светих угодника Божијих, преподобних Ксенофонта и Марије у Мушветама завршено је заједничким фотографисањем.

Инфо служба