Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Ксенофонта у Мушветама

Прослава Преподобног Ксенофонта у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

У среду, 8. фебруара, у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама Светом Архијерејском Литургијом свечано је прослављен спомен Преподобних Ксенофонта, Марије, Јована и Аркадија. Дивни угодник Божији Преподобни Ксенофонт је небески заштитник Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта. Имендан владике Ксенофонта свечано је прослављен Светом Архијерејском Литургијом. На Литургији владики Ксенофонту саслуживао је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном  литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 150 светосаваца који су дошли из разних крајева наше земље и тако показали делатну љубав према Господу и свом духовном оцу и епископу. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Чин благосиљања славског колача и кољива, које је у славу и част свог небеског заштитника Преподобног Ксенофонта принео слављеник – Владика Ксенофонт, извршио је Преосвећени Владика Николај.

Својом архипастирском беседом Владика Николај је поучио присутне вернике:

„Да све буде по светој вољи Божијој, да буде све по благослову Божијем, да буде све на благослов и на спасење, зато се трудимо, зато се молимо и трудимо се да живимо онако како је Господ благословио, онако како су Свети оци Цркве Божије благословили и како су живели сви пре нас почев од Светих апостола, па онда Свети преци наши. Како су они живели тако и ми да живимо, како су они Бога славили тако и ми да Га славимо и онда се надамо спасењу. Није лак то пут, али кад се погледа, кад се осврнемо колика је помоћ Божија, колика је помоћ Светих ангела Божијих и архангела Божијих, колика је помоћ светитеља Божијих, Светих Преподобних, Светих мученика и осталих колика је помоћ. Зато кажем храбро идемо кроз живот носећи крст свој идући за Господом благим и трудећи се да испунимо све заповести Његове.

Трудићемо се да останемо у Цркви Божијој, напади су велики. Напада Сатана, напада Цркву Божију, нападају слуге Сатанске на Цркву Божију, но, ми се не плашимо, ми смо са Господом и са свима Светима у Цркви Божијој, окружени благодаћу Божијом и силом Божијом и не плашимо се јер једноставно Бог је наш помоћник. Ето како ми православни хришћани треба да живимо, испуњавајући све те Заповести Божије, живећи по Светој вољи Божијој, да угодимо Богу јер све време живота нашега овде на Земљи ми треба да искупимо трудећи се на испуњавању светих Заповести Божијих и живећи по светој вољи Божијој.“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Пригодним беседама овом приликом обратили су се Преосвећени Владика Максим и ктитор манастира Светог Николаја у Лозници, Милоје Стевановић.

На крају се речима захвалности Богу на свему и својим гостима на присуству и честиткама обратио и Владика Ксенофонт.

 

Инфо служба

 

Све беседе Владике Николаја налазе се овде.