Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог светилника Цркве Божије и великог поборника Православља, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 3. фебруара. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима Исповедника свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео Владика Максим.

Архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Не бојмо се, ево нисмо сами, видимо колико се нас данас сакупило у овом светом храму и колико нас се сакупља у нашој исповједничкој епархији, по нашим катакомбама, а и не бројимо и не пребројавамо кад малакшемо, сјетимо се само Светога Илије који када завапи Господу у оној тузи својој и немоћи својој и бризи својој и плачу своме када завапи ка Господу и рече: „Господе, олтаре Твоје раскопаше и пророке Твоје побише, ја остадох једини у Јерусалиму“, јави му се Господ са неба и каже: „Није тако Илија још 7000 има оних који не приклонише кољена своја пред Валом“, тако се и ми надамо да ће у српском народу и мимо нас изабрати Господ оне којима ће се очи отворити, који ће истину православну проповједати и који ће за Христа и за истину Његову и Цркву Његову стати ако је потребно стати и до мученичке смрти.

Са таквом надом и са таквом вјером и са таквом љубављу једних према другима, чак и према онима који су у заблуди, јер управо је то говорио Свети Максим Исповједник: „Не желим ја да се јеретици муче. Боже сачувај“. Управо због тога што желимо спасење јеретицима, треба јеретицима проповједати истину, треба им говорити истину али у исто вријеме треба их љубити као и себе саме. Свако биће овдје на земљи, то нам је Господ заповједио, то нам је дао, ону двоједину заповјест, да будемо савршени, да љубимо Бога свим срцем својим, свом душом својом, свом снагом својом и свом мишљу својом, да љубимо ближњега својега као сами себе, а ближњи наш, дакле, није онај који исто вјерује са нама, ближњи је сваки наш, свакоме треба учинити милост и свакоме треба учинити љубав а у исто вријеме треба бити спреман и као Свети Максим исповједник и језик да нам одсеку и руку да нам одсјеку и главу да нам одсјеку, не само митре да нам скину са глава и камилавке како се многи плаше“, беседио је владика.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутнима се пригодном беседом обратио се Владика Максим.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта можете погледати овде.