Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Љуљацима свечано прослављена слава капеле Преподобни Петар Коришки

У Љуљацима свечано прослављена слава капеле Преподобни Петар Коришки

Print Friendly, PDF & Email

Предивног угодника Божијег из рода српског, Преподобног оца нашег Петра Коришког, Света Црква прославља 18. јуна. Овом великом подвижнику поста и молитве из тринаестог века посвећена је капела у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима.Своју другу славу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао  Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном сабрању је присуствовало монаштво епархије и око 300 светосаваца из разних крајева наше Србије. Многи од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Преподобног Петра Коришког принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Бранислав Ђерковић из Крагујевца и Данило Аксентијевић из Кнежевца са породицама. За наредну годину пријавио се Олгица Недељковић из Аранђеловца, Снежана Кирилов из Аранђеловца, Драган Трајковић из Велике Плане и Милан Васиљевић из Горњег Милановца.

Затим се присутном народу надахнутом архијерејском беседом обратио владика Николај. У својој беседи владика је најпре говорио о великом угоднику Божијем Светом Петру Коришком, а затим поучио присутне вернике:

„Велика је милост Божија што смо православни хришћани, што смо тако рођени, што смо тако крштени, али и одговорност наша пред Богом много је већа него осталих људи. Ко је више добио више ће се од њега и тражити. Тако кажем, да добро размислимо шта све смо добили од Господа у Цркви Божијој, у једној светој саборној и апостолској, зато треба да постимо, да се Богу молимо, да се исповедамо, кајемо, да чинимо добра дела и да стално будемо будни да стално мотримо на то да што мање речи проспемо, да што мање речи буду узалудно изговорене, да не осуђујемо ближње, да једноставно трудимо се да задобијемо љубав, да задобијемо љубав према Богу и ближњима то је наш циљ. Е кад задобијемо љубав, а Бог је љубав, онда ће нас Он руководити.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју је, заједно са овогодишњим домаћинима, припремило манастирско братство. Том приликом су млади гуслари и сестре при овој катакомби извели пригодан програм.

Инфо служба