Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Савиндана у Барајеву

Прослава Савиндана у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Небо српске историје украшено је многим светлим звездама – светитељима из рода нашег. Међу њима најсјајнијом и најлепшом светлошћу блиста свети отац наш Сава. Све што је свето и честито у роду нашем одсјај је његове светитељске светлости.Ту светлост је он примио од Сунца Правде – Господа Христа. Просветљен њоме он је својом речју, делом и примером просветлио ум и срце свога народа, учинио га христоносним, даровао му не нешто него све. Због тога је с правом назван духовним и моралним Родитељем српскога народа, а спомен његов се од стране свих Срба, ма где били, долично, с радошћу и љубављу прославља.

Са таквим расположењем срца овогодишњи Савиндан је прослављен и у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. Свету Архијерејску Литургију поводом овог великог празника служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве, протосинђела Игњатија, протосинђела Иринеја, протојереја Жељка, јеромонаха Јакова, јерођакона Паладија и ђакона Горана. Литургији је присуствовало око 200 светосаваца а многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

На крају Литургије, Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је манастирско братство принело у част светог оца нашег Саве.

Затим је Владика Артемије одржао надахнуту беседу о светом Сави:

“Он је српски Мојсије. Као што је Мојсије у Старом Завету постављен и одређен од Бога да изведе јеврејски народ из ропства египатскога и да иде испред тога народа, и да чудима својим чува народ свој у пустињи 40 година, тако је и свети Сава био вођа пута који води у живот вечни. И он је утврдио свој народ, и свој народ засадио као духовне маслине у духовноме рају тј. у Цркви Православној. Тај пут који води у живот он је исказао у својој првој архиепископској беседи у манастиру Жичи, кад је постао први архиепископ. Он је тамо одржао беседу, шта мислите о чему? О Правој Вери. Јер, заиста, ништа важније и ништа спасоносније нема од Праве Вере. И свети Сава је хтео да ту Праву Веру, веру коју је Господ преко својих апостола предао Цркви својој, веру коју су проширили по целоме свету свети апостоли и свети оци је прихватили и проповедали. Ту Веру Праву, Православну, свети Сава је донео у свој народ, донео је са Свете Горе Атонске, донео је из Цариграда и насадио је у српскоме православном народу. То је тај пут који води у живот вечни.

Наш народ данас, није вођен светим Савом. Залутали смо на многе стазе и богазе, на екуменизам, на папизам, на глобализам, на евроунијатство и остале заблуде које се шире у нашем народу и које наш народ прихвата као нешто веома важно и спасоносно. У ствари све су то заблуде, све су то странпутице и нису онај пут који је свети Сава пропутио, који нам је оставио и на коме је он био вођа и учитељ нашем народу.

Нека би Господ дао, молитвама светога Саве, да и данашњи наши Срби схвате и прихвате тај пут светога Саве, којим је он водио, да прихвате ту веру коју је он проповедао, да је чувамо и сачувамо онако како смо примили од њега, неупрљану, неизмењену, неискварену, јер само та и таква вера јесте гарант да идемо путем и стопама светога Саве, тј. да идемо путем који води у живот вечни. Само идући тим путем, и учећи нашу децу и омладину томе путу, а морамо их учити у нашим домовима, у нашим породицама, јер у школи, на улици, преко мас-медија сигурно томе путу се наша деца неће научити. А ми родитељи смо дужни да им предамо ту највећу вредност коју је свети Сава предао нама. Јер само ако будемо тако чинили браћо и сестре, онда ће и ово наше славље имати благослов светога Саве и његове свете молитве да се наш народ одржи у правој вери до краја света и века.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. У току трпезе љубави одржана је традиционална светосавска приредба на којој су се могли чути дивне песме о светом Сави декламоване од стране најмлађих светосаваца катакомбе. Потом је владика Наум свој деци поделио пригодне поклоне.

 

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.