Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Св. Великомученика Артемија у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Прослава Св. Великомученика Артемија у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

У свештеном збору светих угодника Божјих највећу славу имају свети мученици. Да би неко био удостојен да умре за Христа он најпре мора да живи за Христа и у Христу. Мученици су зато хероји Духа Светога, слатки плодови горких времена, жртве благопријатне Богу (Уп. Фил. 4, 18), крстоносци који су најсавршеније испунили заповести јеванђеља. Пошто су Богу принели највећу жртву – проливање сопствене крви за Истину Јевађеља, они имају и највећу слободу пред Господом.

Због тога се на богослужењима Свете Православне Цркве често молитвено обраћамо лику светих мученика и свечано прослављамо спомене њихових победа, тј. мученичких кончина за Христа богатећи тако себе небеским благом њихових молитава и благослова. Једно такво духовно богаћење христољубаца и мученикољубаца, остварено је у понедељак, 20. октобра/2. новембра, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајаву, на дан када Света Црква прославља дивног сведока истине Христове, Светог Великомученика Артемија, небеског заштитника Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу Г. Артемија.

Свету Архијерејску Литургију том приликом служио је слављеник – Владика Артемије, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г. Николаја,  хорепископа новобрдског и панонског Г. Максима и 20 свештенослужитеља епархије у егзилу. Литургији је присуствовало бројно монаштво из свих манастира епархије и стотинак светосаваца.

На Светој Литургији Владика Артемије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Никодима (Малешевића), сабрата манастира Свете Тројице у Кули, а у чин протосинђела произвео јеромонаха Игњатија (Станића), сабрата манастира Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. То су бесцен блага која је Свети Великомученик Артемије дао прослављачима свога спомена.

Чин резања славског колача и благосиљања жита обавио је Владика Николај а речи честитања слављенику и архипастирску поуку верном народу упутио је Владика Максим.

Празнична радост настављена је трпезом љубави, коју је у славу и част свог небеског заштитника светог Великомученика Артемија, приредио Владика Артемије за све присутне. Овом приликом је монаштво свом духовном оцу и епископу уручило заједнички поклон – Часни Крст као оружје победе над видљивим и невидљивим непријатељима у борби за веру и отечество. У име монаштва поклон је уручио Владика Максим. За време трпезе љубави, као што је то обичај у оваквим приликама у нашим катакомбама, приређен је мали програм од пробраних песама, блиских срцу нашег Владике, са косовском тематиком – још један мали поклон монаштва свом духовном оцу и епископу.

После трпезе љубави уследило је заједничко фотографисање чиме је овај радосни и духовно пребогати догађај прославе Светог Великомученика Артемија завршен.

Његовом Преосвештенству Епископу рашко-призренском и косовско-метохијском у егзилу Господину Артемију – многаја љета!

Господ да га укрепи у борби за чистоту Свете Вере Православне и увенча венцем небеске славе као и Светог Великомученика Артемија. Амин.

Уредништво

 Прочитајте транскрипт беседа (Владика Максим и Владика Артемије) изговорених на Литургији.