Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављен Аранђеловдан у Нишу

Прослављен Аранђеловдан у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Свeти Архистратиг Михаил и остале Силе небесне безтелесне. Ангели Божији били су празновани од људи још из дубоке старине. Но, то празновање често се изметало у обожавање ангела (IV Цар. 23, 5). Јеретици су свашта баснословили о ангелима. Неки су од тих гледали у ангелима богове; други и ако их не сматраху боговима називаху створитељима васцелог видљивог света.

Лаодикајски помесни сабор који беше на 4 или 5 година пре I Васељенског Сабора, својим 35. правилом одбаци поклоњење ангелима као боговима и установи правилно поштовање ангела. У време пак Силвестра папе римског и Александра патријарха александријског (из IV в.) би установљен овај празник Архистратига Михаила и прочих Сила небесних у месецу новембру. Зашто баш у новембру? Зато што новембар представља девети месец после месеца марта. У месецу марту сматра се да је било створење света. А девети месец после марта узет је због 9 чинова ангелских, који су најпре створени.

На празник Аранђеловдан, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу у Катакомби посвећеној Светом Архангелу Михаилу.

Владика Артемије је извршио чин сечења славских колача, које су поред настојатеља Катакомбе, протосинђела Јована, припремили и домаћни славе Милан и Милена Цветковић из Ниша, као и монах Михаило и монахиња мати Михаила који су прославили свој имендан, и искушеница Милена своју крсну славу.

Залог славског колача за следећу славу, преузела је Радмила Анђелковић из Прокупља.

И овде године је било много верног народа и свечара који славе Аранђеловдан као своју крсну славу.

У својој празничној беседи Владика Артемије је нагласио:

Велика је радост браћо и сестре, када домаћин слави своју крсну славу, и прославља светитеља заштитника свога дома. Велика је радост и нас овде што се налазимо у овој малој Катакомби, која је посвећена Светом Архистратигу Божијем Михаилу и Гаврилу и осталим небеским силама бестелесним. Велика је радост моћи честитати данашњу славу настојатељу ове обитељи оцу Јовану, његовој братији и осталима који данас славе Свети Аранђеловдан као своју крсну славу.

Након Свете Литургије приређена је свечана трпеза љубави, коју су припремили настојатељ Катакомбе протосинђел Јован са својом братијом, и домаћини славе породица Цветковић из Ниша.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.