Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављен Ђурђиц у Леушићима

Прослављен Ђурђиц у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Пред смрт своју умоли св. Георгије слугу свога, да му узме тело по смрти и пренесе у Палестину, одакле му и мајка родом беше, и где имаше велико имање, које раздаде сиромасима. Слуга тако и учини.

У време цара Константина буде сазидан у Лиди красан храм св. Георгија од стране побожних хришћана, па приликом освећења тога храма пренесу се у њ мошти светитељеве, и ту сахране. Безбројна чудеса догодила су се од чудотворних моштију св. Георгија, великомученика Христова.

На празник светог Великомученика Георгија-Ђурђиц, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз присуство великог броја верног народа.

Владика Артемије је рукопроизвео јерођакона Дамјана у чин архиђакона.

Након Свете Литургије, Владика је извршио чин резања славских колача и благосиљања кољива, које су у част светог Георгија припремили: архимандрит Николај, архиђакон Дамјан, монахиња Јована Јеремић, и многи верници, којима је Ђурђиц крсна слава.

У својој празничној беседи, Владика је нагласио:

Браћо и сестре и данас има не један, има много ђавоиманих људи. Ко су ти људи? То су они који живе у греху, који се не кају, који у Бога не верују, који Богу не благодаре. Јер знајте, иза свакога греха који учинимо, крије се по један ђаво. Човек испуњен гресима, уствари у себи има легеон демона. Легеон ђавола. Не пројављују се они увек тако драстично као код овог Гадаринца, али су ту присутни. И шта треба да радимо? Треба да се трудимо као и овај да припаднемо Господу Христу, са молитвом, са покајањем, са вапајем: Господе, ослободи ме, спаси ме, избави ме од ових демона мојих. Од гордости од сујете од мржње, од прељубе, од блуда, од свих нечистота, јер то су у ствари дела ђаволска.

Трпезу љубаву за све прустне припремили су мати Варвара, настојатељица Катакомбе у Леушићима, и остали свечари.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.