Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављен празник Крстовдан у Новом Вазнесењу

Прослављен празник Крстовдан у Новом Вазнесењу

Print Friendly, PDF & Email

„Овога дана празнују се два догађаја у вези са часним Крстом Христовим: прво проналазак часног Крста на Голготи, и друго повратак часног Крста из Персије опет у Јерусалим. Обилазећи Свету Земљу св. царица Јелена намисли да потражи часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде место где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста.

Док царица беше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога места пратња са мртвацем. Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживе. По томе познаше, да је то часни и животворни Крст Христов. Метнуше га по том и на једну болесну жену, и жена оздрави. Тада патријарх уздиже крст, да га сав народ види, а народ са сузама певаше: Господе помилуј!

Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. 628. год. цар грчки Ираклије победи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим. Ушавши у град цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но на једанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском оделу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бедној одећи и босоног узе Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост и утеху целог хришћанског света.“

На овај велики празник, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије  служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру „Ново Вазнесење“ код игуманије мати Јелене, уз саслуживање свештеномонаха, свештенођакона и свештеника Епархије у Егзилу.

Верни народ се сабрао у великом броју да дочека свога Епископа, и заједно се са њим Богу помоли.

У својој празничној беседи Владика је између осталог истакао силу и знамење часнога крста Господњег:

„Велики празник Господњи Крстовдан браћо и сестре, данас нас је сабрао на овом светом месту. Да прославимо Господа нашег Спаситеља Господа Христа, који нам је даровао крст свој часни да нам буде и знамење и спасење, као што каже ова духовна песма, као што се каже у многим стихирама посвећеним овом данашњем светом празнику. Данашњи свети празник подсећа нас браћо и сестре на Велики петак, на страдање Господа Христа, на Његово распеће на крсту, и Његово страдање на крсту. Али подсећа и нас браћо и сестре на значај крста часнога у животу свакога Хришћанина, у животу свакога човека. Заиста крст је сила и спањење, крст је знамење. “

Након Свете Литургије, игуманија Јелена је уприличила трпезу љубави за све присутне монахе и вернике.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.