Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављена Црквена нова година у Барајеву

Прослављена Црквена нова година у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Гле, данас ми славимо Српске Светитеље, сведоке овог Светог Еванђеља Христовог. Дивни Светитељи наши, од Светога Саве до данашњега дана, сви се они одазваше позиву Господа Христа: „Хајдете, Царство Небеско је Готово, дошло је, уђите у њега“. И дивни Светитељи Српски уђоше у њега да би и нас, све Србе, повели у то чудесно, у то беспрекидно славље Господње. И сви наши Светитељи сведоче да да је заиста Господ дошао у овај свет, дошао је да човека васкрсне из свих његових грехова, васкрсне из свих његових смрти.

Јер сваки грех је мала смрт, сваки грех је мали гроб. У свима њима душа наша мртвује, а Господ је дошао да нас васкрсне из мртвих. Светитељи Српски, васкрсавајући себе из свих својих грехова, побеђујући све грехе и све страсти, очистили су себе и служили Господу и стекли Живот Вечни још на земљи, стекли Истину Вечну, Правду Вечну и то дали Српскоме роду, отворили Царство Небеско за Српски род и народ. Сетите се Светога Кнеза, великога Цара Лазара на Косову.

Шта је урадио? Он се определио за Царство Небеско и цео народ са њим, сав Српски народ, причестивши се, испунивши себе Господом Христом, пошао је на велику голготску жртву косовску, и положио живот свој за Небеско Царство, за Истину Вечну, за Правду Вечну, за Живот Вечни. То су нам дали наши велики Свети цареви и краљеви. Одазвали се Господу Христу.

На празник Светог Симеона Столпника и Сабора Српских Светитеља, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, а удружење „Срби на Окуп“ прославили су своју славу.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које су припремили домаћини овогодишње славе Снежана Антонијевић и Слађан Арсић.

У својој празничној беседи Владика Артемије је закључио:

Уместо мржње која нас испуњава, злобе, неслоге, подвала, убистава, треба да љубимо једни друге као што је Господ рекао љубите једни друге јер по томе ће људи познати да сте моји ученици. А ми смо сви позвани да будемо ученици Христови, да живимо по Његовим заповестима, да извршујемо свето Јеванђеље, да се кајемо за грехе наше које по слабости нашој људској чинимо, јер каже у Светом Писму да праведник седам пута на дан греши а ми обични смртници сигурно много, много више пута. Вероватно и седам пута седамдесет на дан грешимо.

Након Свете Архијерејске Литургије, приређена је трпеза љуваби, коју су припремили домаћини славе као и протосинђел Наум, са својом братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.