Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављена храмовна слава у манастиру „Ново Вазнесење“

Прослављена храмовна слава у манастиру „Ново Вазнесење“

Print Friendly, PDF & Email

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН. Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици светих апостола. Са њима је провео 40 дана овде на земљи поучавајући их како да шире Његову веру и хришћанско учење. Када прође тих 40 дана, повео их је све са собом на Маслинску Гору и рекао им је: „Тако је писано, тако је требало бити, да Христос пострада и да устане из мртвих трећи дан и да се проповеда покајање у име Његово и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима, а ви сте сведоци свему томе. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете крштавати Духом Светим, не дуго после ових дана. И гле, ја ћу послати обећање Оца Својега на Вас, а Ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у Силу са висине“.

Овим речима Он заврши разговор са њима, благосиља их и поче да се уздиже на небо, а њих остави да сачекају силазак Духа Светога. Апостоли су стајали и немо гледали за Њим, док није сасвим ишчезао. Утом им се обратише Анђели Божији са речима: „Што стојите и гледате? Како сте видели да Господ одлази на небо, тако ће Он опет доћи да суди живима и мртвима и онда царству Његовом неће бити краја. У знак сећања на овај догађај наша Црква слави Спасобдан, тј. Дан Спаса нашег, Господа Исуса Христа.

На празник Вазнесења Господа нашега Исуса Христа, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха, и свештенођакона Епархије у манастиру „Ново Вазнесење“, код игуманије Јелене и њених сестара, којима је овај велики празник храмовна слава.

Владика је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које је спремила игуманија Јелена.

У својој празничној и пастирској беседи Владика се осврнуо на празник Вазнесења:

Примио је људску природу на себе, постао човек као и ми људи, учио људе Божанској науци и Светом Јеванђељу своме, основао Цркву своју, пострадао од људи и Васкрсао из мртвих са једним циљем. Да би људима даровао живот вечни и Царство небеско. Али остало је још увек нејасно како стићи до тога Царства небескога, како стићи у вечни живот?То нам показује данашњи Свети празник Вазнесења, када се Господ са телом, људским телом, човечијим телом, са нашом природом људском, узнео на небо изнад свих небеса изнад анђела и арханђела, изнад херувима и серафима и сео са десне стране Бога и Оца. Тиме је Господ показао у ствари и пут свима нама који нам предстоји и који треба да прођемо.

После сечења славског колача, трпезу љубави за све присутне припремила је игуманија мати Јелена, са својим сестрама у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.