Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прва Архијерејска Литургија у парохијском храму Светог Николаја Жичког у Црквенцу

Прва Архијерејска Литургија у парохијском храму Светог Николаја Жичког у Црквенцу

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу месопусну, 19. фебруара ове године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у парохијском храму Светог Николаја Жичког у Црквенцу уз саслужење јереја Ивице Тасића и јерођакона Георгија (Радојичића). Ово је била прва Архијерејска Литургија у овом новооснованом парохијском храму. Мањи број верника се на Литургији причестио животворним Тајнама Тела и Крви Христове.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је у својој беседи поучио присутне вернике:

„Ево основасмо и посветисмо ову светињу светом угоднику Божијем Николају Жичком, српском златоусту, како га назва свети отац Јустин, после светога Саве највећи српски син који нас је исто тако учио колико је важно милост и милосрђе чувати, бити на путу Христовом и чувати вјеру православну неоскврњену, неокрњену, неизмјењену, неупрљану.

Сакупили смо се први пут овдје да одслужимо и Архијерејску Литургију, досад је отац Ивица служио, али први пут Архијерејска Литургија, да принесемо Богу „Твоје од Твојих“, да се заједно Богу помолимо, да покажемо да је и ова катакомба и ова светиња овдје основана, не из неког пркоса и не из неког револта, и не из неке љутње ма према коме јер не боримо се ми ни против кога, и немамо ми непријатеља, можда неки нас сматрају за своје непријатеље, а ми немамо непријатеља јер се трудимо да будемо пријатељи Божији, трудимо се да останемо на путу Христовом па је зато и у овоме меломе селу основана ова светиња која ће се, ако Бог да, из ове мале катакомбе разгранати и разлистати и да буде манастир који ће да буде светионик и одбрана и тврђава и бедем истине православне Цркве Божије.
Нека би Свети Никола Жички укрјепио све нас, оца Ивицу и ктиторе ове свете обитељи, браћу Драгишу и Небојшу Станојевић са њиховим породицама, да се заједно са свима вама труде, долазе овдје да се Богу моле, само ћемо тако одбранити вјеру православну, молитвом, постом, дјелима милосрђа, неодступним одстојавањем на путу Христовом, само ћемо тако показати истинску љубав према свима, и према правовјернима и према јеретицима и према безбожницима. Ка свима треба бити милостив, према свима треба бити милосрдан, према свима треба показивати љубав али неодступно стајати без икаквих компромиса на путу Христовом, без икакве друге опције јер немамо ми друге опције и немамо ми друге Цркве, осим Цркве Христове, осим Цркве Светосавске, осим Цркве истине и вјере коју је Свети Николај Жички исповједао. Нека би дао Бог да на томе путу останемо кроза све дане живота свога да бисмо могли кроза све вјекове и сву вјечност исповједати превјечнога Оца и Сина и Духа Светога. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.