Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прва канонска посета Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Прва канонска посета Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Print Friendly, PDF & Email

У недељу 12. по Духовдану, 27. августа, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД). Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, протосинђел Јов (Кадило), протојереј Стефан Икономовски, јереј Љубомир (Ђурић) и јерођакон Симеон (Васић).

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је најпре протумачио јеванђеље о бремену богатства а потом поучио своју паству:

„Да схватимо да није немогуће ни са малим ни са великим богатством ни са било чиме на земљи овдје ући у Царство небеско иако је тешко јер се човјек лако везује за оно што овдје има и управо је нас монахе Господ поучавао да се ни за шта не везујемо и управо монашки живот назвао најсавршенијим животом. Ништа посебно осим онога на шта смо сви призвани да чинимо и творимо, а монаси призвани да до савршенства творе као и сви хришћани уосталом. Није само нас монахе Господ призвао него и све вас хришћане говорећи оним дивним и страшним ријечима и великим залогом и великим завјетом: „Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“. Отац наш тај савршени небески нека и све вас благослови и нека све вас и овдје на овом Америчком континенту укрепи и утврди у овим ријечима. Иако сте ви дошли овдје трбухом за крухом тражећи можда неки лакши живот, олакшице од разно разних мука и проблема које су вас у животу задесиле, али да и ви и ми и сви схватимо да не треба човјек себе да веже за било шта у животу овоме него да срце своје веже за Христа.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба