Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прва Литургија и монашење у новооснованом манастиру у Детроиту (САД)

Прва Литургија и монашење у новооснованом манастиру у Детроиту (САД)

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 15. по Духовдану, на празник Светих Српских Просветитеља и Учитеља и Светих Новомученика Јасеновачких, 13. септембра 2015. године, Епископ рашко-призренски и косовско метохијски у егзилу, Г. Г. Артемије служио је прву Свету Архијерејску Литургију у новооснованом манастиру Светих Српских Просветитеља и Учитеља код Детроита (САД).

Уочи самог храмовног празника, чином малог освећења освећена је манастирска капела, након чега је служено велико вечерње коме је присуствовало осамдесетак Срба са северноамеричког континента, из САД и Канаде. У чин мале схиме је Преосвећени Владика Артемије замонашио сабрата ове новоосноване обитељи, искушеника Миљана (Дељанин), давши му монашко име Андреј.

Сутрадан, на сам празник, а на радост преко 150 Срба из САД и Канаде, који су дошли да се помоле са својим светосавским владиком,  Владика Артемије је служио Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење настојатеља ове свете обитељи, протосинђела Дамјана, као и протосинђела Варсануфија и протођакона Стефана (Икономовски), који је у свезу клира Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу приступио из Епархије канадске. Отац Стефан је на Литургији рукоположен у чин презвитера.

Након Свете Литургије пресечени су славки колачи, манастирски и Православне хришћанске заједнице Свети Јустин Ћелијски, чији су чланови надљудским напорима, за само пар месеци, купили земљиште и постојеће објекте преуредили за конак и капелу повећих димензија и која је, ове прве Свете Литургије, и поред неочекивано великог броја људи који су пристизали издалека, била половично испуњена.

После сечења колача, Владика је беседом укрепио присутни народ, а потом је доделио епархијску захвалницу ктиторима манастира Светог Преображења у Леушићима, члановима  поменуте ПХЗ Свети Јустин Ћелијски. Додељена је и једна епархијска захвалница донаторима манастира Светог Преображења у Леушићима, који су се преселили из Србије у САД.

Владика је, такође, доделио и грамату српској мајци Стани (Шарић), која је родила троје деце, а која није била у могућности да грамату прими на овогодишњем Сабору младости и родитељства у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице на Златибору.

Након богослужења и доделе захвалница и грамате,  чланови ПХЗ су се побринули да се сви присутни, од којих је већина дошла издалека, укрепе на трпези љубави.

За време ручка, песме је рецитовала  сестра Радмила (Мицић), а потом су се присутнима обратили протосинђел Дамјан, новорукоположени свештеник Стефан, који ће богослужити у новооснованој парохији у Торонту и опслуживати вернике под омофором Владике Артемија у Канади; и брат Милоје (Стефановић) из Чачка.

Огромна радост која се очитовала на лицима свих верника  била је толико велика, да се чинило да је ово земљиште и овај новоосновани манастир један комад светосавске земље Србије, што уствари и јесте, део оне небеске, светосавске, торжествујуће Србије, којој и ми, у овој нашој борби за очување светосавског предања, стремимо.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Фотогалерија са монашења

Фотогалерија са Литургије