Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прва Литургија у катакомби Пресвете Богородице у Новим Козарцима

Прва Литургија у катакомби Пресвете Богородице у Новим Козарцима

Print Friendly, PDF & Email

На празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра, у катакомби посвећеној икони Пресвете Богородице Млекопитатељице у Новим Козарцима (надомак Кикинде) одслужена је прва Света Архијерејска Литургија. Литургију је служио Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, уз саслужење протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Никодима (Малешевића) и јерођакона Онуфрија (Ђурђева). Литургији је присуствовало око 100 верника. Архипастирском беседом се присутним верницима обратио Владика Максим. У својој беседи Владика је рекао:

„У нашој епархији, иако је прогоњена, прогонство је тај природни след историје и живота Цркве по обећању и завету самог оснивача Цркве Богочовека Христа који је рекао: „У свету ћете имати жалости“. Тај аманет који је Христос оставио у Цркви и Црква је у овоме свету увек била мање или више прогоњена у већој или мањој мери. Међутим, управо се у немоћи сила Божија показује како каже свети апостол. Иако је ова наша епархија прогоњена реч Божија се не да свезати и она се шири и разраста, она се разбокорила и расцветала широм наше земље и широм читаве васељене, не људском неком силом и снагом већ благословом Божијом и силом Божијом.
Тако је и овај наш данашњи празник нама донео двоструку радост. Прво радост што празнујемо Пресвету Богомајку, што се Њој молимо, а онда и радост због отварања ове нове Богомоље која је управо Њој посвећена. Пресвета Богомајка нама дарује највећи тај дар рађања Богочовека Христа нашег спасења. А ми јој, ево, на данашњи дан узвраћамо тиме што је побожни народ из ових крајева принео Господу, принео Богомајци ову скромну Богомољу и данас смо, управо на дан празника Пресвете Богородице, одслужили  прву Свету Литургију.
Ова Богомоља, ова катакомба посвећена је Њој у част и Она узвраћа на тај дар Њеним светим молитвама, Њеним заступништвом, Њеним благословом свима онима који су се трудили у подизању ове катакомбе.
Нека Господ молитвама Пресвете Богомајке свагда дарује благослов на ово место на све који овде буду долазили, који буду овде живели, нека Господ Бог да да после ове прве Свете одслужене Литургије до краја света и века овде закриљавани овде молитвама Свете Мајке Божије служимо Богу и роду на многаја и благаја љета. Нек је срећан и Богом благословен и данашњи празник и отварање ове свете катакомбе и Богомоље.“

Након Литургије је уследило послужење за све присутне и заједничко фотографисање.