Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прва Света Литургија у новој катакомби Св. Димитрија у Сувом Долу код Блаца

Прва Света Литургија у новој катакомби Св. Димитрија у Сувом Долу код Блаца

Print Friendly, PDF & Email

У недељу 11. по Духовдану, 23./10. августа катакомба Светог великомученика Димитрија била је, милошћу Божјом, место велике духовне радости – служена је прва Света Литургија. Литургију је служио протосинђел Варсануфије (Стошић), настојатељ манастира Св. Јована Крститеља у Љуљацима.

Литургији је присуствовало педесетак верника из Сувог Дола, Блаца, Куршумлије и околних места, Прокупља, Ниша, Београда и Чачка. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Радост је била велика јер је катакомба насељена пре мање од годину дана и уз помоћ верника из целе Србије, а посебно из Блаца, заживела пуним молитвеним животом. Село Суви До, кроз које је свети кнез Лазар уочи Видовдана  прошао на путу за Косово,  је тако први пут добило свој манастир и цркву. Ово је једини живи манастир у општини Блаце и једина црква/капела у четири околна села. Присуство Господње ће на овај начин ојачати дух топличких предака познатих из тешких и преломних времена у којима је Србија ослобођена од турског ропства и где је формиран чувени Гвоздени пук.

Нека би дао Бог да нови манастир Светог Димитрија буде још једно духовно жариште нашег народа и извор живе воде Православља која тече у живот вечни. Амин, Боже дај!

Инфо служба