Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прво монашење у манастиру Св. преподобномученика Харитона у Сурдуку

Прво монашење у манастиру Св. преподобномученика Харитона у Сурдуку

Print Friendly, PDF & Email
На Великом вечерњу, уочи Недеље 27. по Духовдану, 17. децембра ове године, у манастиру Св. преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Ненада (Голубовића).

Новом монаху владика је дао монашко име Нектарије по Св. Нектарију Егинском (22. новембар). Ово је прво монашење у манастиру од његовог оснивања. На Великом вечерњу началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. Поред монаштва епархије монашењу је присуствовало и око 150 светосаваца.

После чина монашења надахнутом беседом присутнима се обратио Владика Ксенофонт и између осталог рекао:

„Нека Бог благослови ово вече, нека Бог благослови сутрашњи дан, нека Бог благослови новога монаха Нектарија да се Богу моли, да ове завјете које је дао вечерас пред свима нама, а што је најважније, не пред нама, него чусте из руке Христове прими оне ножице да се завјетује да се власи његове главе пострижу из саме руке Христове и оне завјете које је дао самоме Христу је дао и неће му Господ судити по ономе што је рекао и што је говорио вечерас него по ономе што од обећаног буде извршио као и свима нама, браћо и сестре, што ће Господ да суди не по оној благодати коју смо примили на Светој тајни крштења него по оној благодати коју смо сачували у онај дан када будемо очи у очи видјели оно што око не видје и ухо не чу и што у срце човјеку не дође то спреми Бог онима који Га љубе. Нека би дао Бог да и новопострижени монах Нектарије љуби Господа Бога свим срцем својим, свом душом својом, свом снагом својом, свом мишљу својом и ближњега свога као самога себе, да се моли Богу за све нас да и ми обретемо благодат Духа Светога и благодат Христову у онај одсудни дан а ми, браћо и сестре,да се помолимо и за њега да њему Бог помогне да своје монашке завјете одржи, јер нам је свима потребно међусобна молитва и међусобна помоћ да бисмо тиме испунили оне ријечи псалмопојца Давида који каже: „Брат потпомаган братом је као утврђени град“. Нека нас покаже Господ у онај одсудни дан као утврђене градове који нису били окрњени, који нису изгубили благодат Духа Светога. Амин. Боже дај.,“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.