Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прво монашење у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу

Прво монашење у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

На бденију, уочи храмовне славе Светог Архангела Михаила, 7/20. новембра, у истоименом манастиру у Нишу, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим замонашио је, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа  рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија, у чин мале схиме искушеника ове обитељи Николу (Ђорђијевског) давши му ново монашко име Никанор. Ово је прво монашење у манастиру од његовог оснивања. Бденије је служио Преосвећении Владика Максим уз саслужење јеромонаха Методија (Ђурђевића) и јерођакона Пајсија (Марковића). Присуствовало око стотину светосаваца.

После чина монашења Владика Максим се архипастирском беседом обратио новопостриженом монаху, присутном монаштву и верном народу:

„Велико је чудо Божије, велико је знамење Божије када и у оволико грехољубивом времену и свету младе душе, жедне Бога, жедне вечнога живота све то презру, окрену леђа таквоме грехољубивоме свету, свету у коме тријумфује грех и ђаво и крену лицем својим, срцем својим, умом и свим бићем својим ка Богочовеку Христу. И управо смо вечерас присуствовали једном таквом чину. Управо кроз монаштво, кроз то одрицање од овог сластољубивог, грехољубивог света и у данашњим тешким и страшним временима ми назиремо у таквом једном поступку, у таквом једном чину светлост Христовог Јеванђеља. Та светлост светли кроз сваку побожну душу Христову, али посебно кроз ону душу која се одриче од овоземаљског света и која потпуно себе посвећује Богу, себе и све своје.

Оно што, поред те Христове Истине, у нашој епархији привлачи мноштво младих душа да посвете свој живот Богу јесте и та монахољубивост нашег светог старца и Епископа Артемија. Он вечерас физички није са нама, али духом јесте и преносим вам његов благослов. Нико се међу епископима, међу духовним оцима толико не радује монашењу и умножавању монаха у својој Епархији као наш старац и Епископ Артемије. Вечерас је 60 година од његовог монашења. Зато је ово посебан дан за њега и за целу нашу Епархију“, нагласио је владика.

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима налазе се овде.