Почетна / ЧЛАНЦИ / Домаћи / Резолуција српских Четника „Равна Гора“

Резолуција српских Четника „Равна Гора“

Print Friendly, PDF & Email

РЕЗОЛУЦИЈА 60. КОНГРЕСА ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРПСКИХ ЧЕТНИКА „РАВНА ГОРА“ У ГЕРИ 23. МАЈА 2011.

1. Доследни традицији српског народа и његовој светој борби у Трећем српском устанку, под командом неумрлог генерала Драже Михаиловића, српски четнички борци истрајно остају верни идеалима слободе и демократије, за коју је српски народ дао небројене људске и материјалне жртве.

2. Организацијa српских четника „Равна Гора“ са све већом неспокојством прати новонасталу ситуацију у држави и Цркви после октобра 2000. године, када смо сменом једног режима који је српском народу нанео много штете и страдања очекивали успостављање демократије, правде и грађанских слобода. Нажалост, то се није догодило. Једну погубну идеологију заменила је друга, за српски народ још погубнија, идеологија глобализма и европских интеграција, која српском народу не доноси никакав „прогрес“, и која под још префиднијом фирмом наставља деструктивни процес својих претходника. Тако је српско национално биће поново на удару.

3. Регионализација српских простора се наставља и прети да Србију претвори у београдски пашалук. Не само да смо изгубили територије Босне, Херцеговине. Лике, Кордуна, Косова већ се спрема регионизација Војводине и Санџака. Оштро осуђујемо све државне и политичке лидере који удовољавају страним менторима и беспоговорно испуњавају њихове интересне узахтеве. И не само регионализација, већ се врши отуђивање и приватизација у области рударства, индустрије, објеката. Нaјчешће су укључене стране фирме које врло лако и за малу цену долазе до националног и привредног богатства.

4. Оштро осуђујемо сваке преговоре о признавању лажне државе Косово, колевке националног, државног и верског идентитета.

5. С тим у вези најенергичније осуђујемо разрешење владике рашко-призренског др Артемија Радосављевића са положаја епископа рашко-призренске епархије и његово протеривање из те епархије, не само на бази неверификованих оптужби већ и на бази кршења канонског и правног поретака СПЦ. И не само владике Артемија већ и великог броја монаха и монахиња који су прогнани са Косова, из древних наших светиња, препуштајући преостали српски живаљ на милост и немилост окрутних Албанаца.

6. Захтевамо да претседник Тадић неодложно затражи истрагу киднапованих Срба и оних који су трговали људским органима и да се таквима „обезбеди“ место у Хагу где и припадају.

7. Констатујемо да Црква више настоји да удовољи домаћим и страним моћницима а потпуно се оглушује о глас своје пастве за коју је позвана да брине. Она заборавља на своју пастирску улогу и бригу за свој народ и показује да више брине за глас моћника. Такав став Цркве не заслужује наше поштовање а још мање подршку. Напротив, најоштрију осуду.

8. Најоштрије протествујемо против најаве патријарха Иринеја да папа посети Србију. Патријарх Иринеј најављује његову посету од самог доласка на кормило српске цркве јер је папа „моћан“. Какве користи је имао српски народ од „моћи“ једног јеретика. Треба ли да потсећамо о великом геноциду над српским народом са благословом свете столице? Кад је иједан папа посетио Јасеновац или се извинуо српском народу због огромних српских жртава и страдања не само одраслих већ и деце?

9. Поздрављамо све Србе и Српкиње у отаџбини и иностранству, као и све родољубиве и патриотске организације, и позивамо на сарадњу и српску солидарност. Позивамо омладину Србије, која, како чујемо, има велико разумевање и поштовање за четничку борбу, да нам се придружи, да с љубављу испоштује и настави дело својих отаца, и узме активно учешће у раду патриотских организација. Позивамо четничке организације у земљи на братске договоре, срадњу и заједнички став по питању српских верских и националних интереса.

10. Поздрављамо све родољубиве српске организације које бране и заступају српске интересе.

Др. Десанка Крстић