Почетна / АРХИВА / Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу

Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу

Print Friendly, PDF & Email
У суботу, 22. новембра 2022. године, у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву одржан је редовни јесењи Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу, двадесетпрви по реду. Сабором је председавао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. 

Сабору су присуствовали сви архијереји епархије и скоро сви настојатељи и настојатељице манастира епархије. Сабор је свој рад започео молитвом Светом Духу. Уводну реч је дао предстојатељ епархије Епископ Ксенофонт. Он је у свом обраћању најпре призвао благослов Божји на рад Сабора а потом је говорио о мисији епархије која, и по упокојењу блажене успомене Епископа Артемија, доноси крупне плодове у виду нових свештеника, монаха и мирјана. Потом је протосинђел Димитрије (Ђоковић), настојатељ манастира Свих српских светитеља у Гринбаху, одржао предавање на тему „Од дијалога до саслуживања“. Уследила је конструктивна дискусија о раду. На Сабору се говорило о проблемима који се јављају у раду појединих епархијских служби и о недоумицама везаним за радње приликом обављања Светих Тајни Крштења и Брака.

Након радног дела уследила  је трпеза љубави коју је припремило манастирско братство а потом и заједничко фотографисање учесника Сабора.

Инфо служба